Påven i samband med Sverigebesöket förra året.

Påven lovar krafttag mot pedofiler

Påve Franciskus lovar att vidta "så bestämda åtgärder som möjligt" mot präster som våldtar och antastar barn. Han tänker även hålla de biskopar och religiösa ledare som mörklägger brotten ansvariga för sina handlingar.

Uttalandet gjordes i samband med att Franciskus på torsdagen träffade sin rådgivande sexövergreppskommission för första gången. Kommissionen bildades 2014 för att ge påven och den katolska kyrkan rådgivning om hur man hindrar pedofiler från att ta sig in i prästyrket och hur man skyddar barn.

Kommissionen har mött ett sådant starkt motstånd mot sina förslag i Vatikanstaten att en av de mest framträdande medlemmarna, sexövergreppsoffret Marie Collins, avgick i mars.

Påve Franciskus har tidigare uttalat en nolltolerans mot sexuella övergrepp inom katolska kyrkan, men hans trovärdighet har ifrågasatts efter att han befordrade George Pell till ekonomichef 2014.

Redan då anklagades Pell för att ha misskött anklagelser om prästers övergrepp mot barn under sin tid som ärkebiskop i Melbourne och Sydney.

I juni i år anklagades han formellt för att ha begått minst tre sexuella övergrepp i hemlandet på 70-talet.