Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oxfams högste chef Winnie Byanyima. Arkivbild.

Oxfam granskas externt efter sexskandal

Biståndsorganisationen Oxfam tillsätter en oberoende granskningskommission. Beskedet kommer efter avslöjanden om att medarbetare köpt sex av unga haitier 2010 och påståenden om att Oxfams åtgärder efter det inte har varit tillräckliga.

”Det som hände i Haiti och efteråt är en skamfläck för Oxfam som med rätta kommer att finnas kvar i år framöver", säger Oxfams högste chef Winnie Byanyima i ett pressmeddelande.

Den brittiska biståndsorganisationen genomförde 2011 en intern utredning om att deras medarbetare köpt sex under en insats på Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010. Den resulterade i att totalt sju anställda avskedades eller avgick. Oxfam medgav på torsdagen att en av dem som avskedats återanställdes bara några månader senare.

Oxfams tidigare landschef i Haiti, som var en av dem som avgick 2011, menar att anklagelserna är överdrivna.

- Många människor, inklusive internationella medier, kommer att bli generade när de hör min version av händelserna. Några saker beskrivs korrekt, men jag har också läst många lögner och överdrifter, säger han till den belgiska tidningen Het Nieuwsblad enligt AFP.

Upprättar databas

Den nya, oberoende granskningen är del av organisationens handlingsplan för hur man ska hantera övergrepp inom organisationen. Man kommer bland annat att tredubbla finansieringen för skydd av de personer som man ska hjälpa till över en miljon USA-dollar årligen och fördubbla antalet anställda som arbetar med säkerhetsfrågor.

Dessutom ska en offentlig databas upprättas över fall av sexuella övergrepp eller trakasserier och maktmissbruk. Detta för att kunna undvika att personer som gjort fel anställs av Oxfam eller andra biståndsorganisationer igen.

”Just nu har jag bara två prioriteter för Oxfam: att fortsätta ge stöd åt de miljontals sårbara människor vi arbetar med runt om i världen, och att lära oss av våra tidigare misstag så att de inte återupprepas”, säger Winnie Byanyima.

Sida fryser bistånd

Efter att sexköpskandalen uppmärksammats i media meddelade Sida tidigare i veckan att man fryser finansieringen till ett projekt som drivs av Oxfam.

På torsdagen träffades representanter för den svenska biståndsmyndigheten och Oxfam:

"Samtidigt som vi respekterar Sidas beslut är vi fast beslutna att fortsätta vårt partnerskap och samarbete som gör det möjligt för oss att stödja hundratusentals människor som är drabbade av konflikt och katastrofer. Några få individers handlande representerar inte det arbete tusentals Oxfamanställda och volontärer gör för att lyfta människor ur fattigdom och kriser över hela världen", säger Franc Cortada, programdirektör för Oxfam International, i ett uttalande.

Sidas beslut att pausa sitt humanitära stöd påverkar över 280 000 människor i behov av hjälp, hävdar Oxfam.