Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ovissheten är som tortyr

Hon har suttit fängslad i Turkiet i 136 dagar, anklagad för terrorverksamhet efter att ha skrivit i den prokurdiska tidningen Özgür Gündem. I väntan på sin rättegång är hon fri, men för Aslı Erdogan är ovissheten som tortyr.

Utanför Bokmässans fönster börjar människor att springa, från Korsvägen mot Lisebergs pendeltågsstation. Där nere står Nordiska motståndsrörelsen och demonstrerar. På balkongen är det sol. Aslı Erdogan, en av Turkiets mest välkända författare och journalister, röker två cigaretter i rad. Hon tittar ner mot Ica focus.

– Jag skulle vilja se dem. Nazisterna. Hinner vi gå ner på demonstrationen? frågar hon sin förläggare.

Hon tror på det öppna samtalet, säger hon. Det fria ordets makt. Det är därför hon är på Bokmässan och det är därför hon har suttit 136 dagar i det statliga Bakirköy-fängelset i Istanbul.

LÄS MER: Rättigheter under attack i Turkiet

Anklagad för terrorverksamhet

I augusti förra året arresterades Aslı Erdogan i sitt hem, anklagad för terrorverksamhet genom de krönikor hon skrivit i den prokurdiska tidningen Özgür Gündem, som hon också satt i redaktionsledningen för. I slutet av förra året frigavs hon, i väntan på den rättegång som ska avgöra hennes öde.

LÄS MER: WSJ-journalist dömd till fängelse i Turkiet

Åklagaren har redan yrkat på livstidsstraff i en rättsprocess som strider mot såväl den turkiska författningen som mot den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

– Det är designat som tortyr och det fungerar. Det är det värsta man kan göra mot en människa. Att hänga ett case på ens huvud där utgången kan bli alltifrån frigiven till livstid, och sedan låta den vänta i ovisshet.

 

Försvarar sig i sömnen

Hon mår dåligt, sover inte, har ingen aptit. Allt Aslı Erdogan kan tänka på är hur hon ska sitta i rättssalen och lyssna på domarna som ska avgöra resten av hennes liv.

– Jag tänker hela tiden på vad jag ska säga till åklagaren. I månader har jag försvarat mig själv i sömnen. Känslan av orättvisa är så bitter och förgiftande, säger hon och fortsätter:

LÄS MER: UD: Långt straff yrkas för fängslad svensk

– Jag träffade en kvinna som satt i samma fängelse som jag ett år innan mig, fast bara i två månader. Hennes ögon var tomma, hon pratade om självmord varannan minut, hon kunde inte sova, hon mådde illa hela tiden. Så har jag också mått, men jag börjar bli bättre nu.

 

Förvandla trauma till konst

Men hon kan inte skriva längre. Inte en rad har hon producerat sedan hon släpptes från fängelset i vintras.

– Jag började skriva för att kunna leva på något, så jag måste fortsätta med det för att kunna återvända till mitt liv. Min litteratur har alltid skrivits i efterskalven av ett trauma och jag har alltid lyckats omvandla det till konst. Det måste jag göra igen, men just nu vet jag inte om jag kan.

LÄS MER: Fängslad författare tillbaka i Sverige

Efter att hon fängslades återupptäcktes Aslı Erdogans litteratur i Turkiet. I många år har det varit tyst om henne på hemmaplan, själv tror hon att det är för att hon är en ensam, vänsterorienterad kvinna.

– Jag kallades för den bästa kvinnliga författaren i Turkiet, men efter att jag började krönikera föll tystnaden kring mina verk. Jag blev inte bjuden på några seminarier, inga uppläsningar ingenting. Min litteratur bara försvann, säger hon.

"Fascism finns överallt"

Nu är det just de politiska kolumnerna som folk är intresserade av.  Därför jobbar Aslı Erdogan på att hennes senaste bok Inte ens tystnaden är längre vår, en samling av de kolumner hon skrev i Özgür Gündem, ska släppas även i hemlandet.

– Många i Turkiet har kallat mig för förrädare, men jag har också fått stöd från många håll. Både från journalister, musiker, poeter konstnärer och författare. Men de har fått betala för sitt stöd, de har förlorat sina arbeten, blivit utkastade på gatan. Fascism är ingen enkel sak, det finns anhängare överallt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.