Oväntade hbtqi-stödet från Ukraina

Samtidigt som kriget rasar i Ukraina har ett förslag om att legalisera samkönade äktenskap i landet lagts fram. Ett förslag som fått oväntat stöd från en konservativ och kristen politiker i parlamentet.
– Denna lag är som ett leende mot Europa och ett långfinger till Ryssland, säger politikern Andrii Kozhemiakin.

ANNONS
|

Tidigare i år introducerades ett utkast till en ny lag som ska ge samkönade äktenskap en rättslig status i Ukraina. Den ukrainska parlamentarikern Andrii Kozhemiakins utskott var först med att debattera detta när förslaget nu ska diskuteras i det ukrainska parlamentet.

Kozhemiakin är en konservativ politiker och tidigare spion med en stark kristen tro. Politikerna bakom lagförslaget var därför förberedda på att få motstånd från honom i parlamentet. Men det visade sig att lagförslaget fick oväntat stöd från Kozhemiakins håll, rapporterar The Guardian.

I sitt uttalande i parlamentet refererade han till vad Vladimir Putin enligt honom ska ha sagt att det inte finns några homosexuella ryssar.

ANNONS

– Vad som helst som våra fiender hatar... kommer jag att stötta. Om det (hbtqi-personer) aldrig kommer att existera i Ryssland ska det existera och stöttas här, för att ge dem en signal om att vi är olika. Denna lag är som ett leende mot Europa och ett långfinger till Ryssland. Så jag stödjer den, säger Kozhemiakin, enligt The Guardian.

Samlade in pengar till homosexuell soldat

Inna Sovsum är den parlamentariker som skrev utkastet till lagen. Hon säger att Kozhemiakins tal var det mest oväntade som hänt under hela hennes karriär. Hon hade föredragit att lagförslaget hade tagits emot positivt på moraliska grunder istället för som ett ställningstagande för Ukrainas olikheter gentemot Ryssland. Men eftersom hon förväntar sig att få det svårt att få lagen godkänd i parlamentet menar hon på att Kozhemiakins tal visar henne att lagen kan stöttas av olika anledningar.

Sovsum började arbeta med legaliseringen strax efter att Moskvas trupper korsade den ukrainska gränsen i februari 2022. Det började med att hennes stab samlade in pengar för en homosexuell vän i militären när hon insåg att hennes position gjorde det möjligt att stödja honom på fler sätt.

Den nya lagen ska visa hbtqi-soldater som strider för Ukraina att det land de är villiga att dö för respekterar deras värderingar och vilka de är, säger Sovsum.

ANNONS

Situationen för hbtqi-personer under krig är generellt svår. Detta då marginaliserade grupper redan är mycket utsatta, enligt RFSL. Även om homofobin är stor i Ukraina och hbtqi-soldater ofta blir mobbade har Ukraina kommit allt längre med sina hbtqi-rättigheter, enligt The Guardian.

LÄS MER:Tiden inne för Ukrainas våroffensiv – eller?

LÄS MER:AI-moderering kan försvåra utredning av krigsbrott

LÄS MER:Zelenskyj: "Redo att inleda motoffensiv"

LÄS MER:Skyddsrum i Kiev kan ha varit låst under attack

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS