Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn. Arkivbild.

Oväntad politisk amnesti i Etiopien

I ett överraskande drag klargör Etiopiens premiärminister att alla fängslade politiker ska friges.

Amnestin gäller bland annat politiker som åtalats eller anklagats för inblandning i terrorism. Det är en oväntad u-sväng av en regering som tidigare envist vägrat medge att den använder argument om landets säkerhet för att trycka ner oppositionella. Det är också första gången som regeringen ens medger att landet har politiska fångar, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Hailemariam Desalegn var inte vidlyftig i sina förklaringar om varför men sade att amnestin är ämnad att "främja nationell försoning".

Politisk kris

Han sade också att ett häkte som kallas Makelawi, där människorättsgrupper uppgett att tortyr förekommit, ska stängas och omvandlas till museum.

Åtgärderna följer på nästan tre år av politisk kris som bland annat beror på protester över landrättigheter och svåra stridigheter mellan olika etniska grupper. Inte minst har politiker och aktivister kopplade till folkgruppen oromo fängslats och anklagats för bland annat terrorism och separatism.

Interna gräl

Offentliggörandet av amnestin kommer också sedan det styrande regeringspartiet EPRDF avslutat ett flera veckor långt möte där våldsamheterna i landet har diskuterats. Oroligheterna har skapat allt mer gnissel också inom EPRDF och två höga företrädare har avgått under interna gräl om vad problemen egentligen beror på.

Etiopien anklagas ofta för utbredd korruption, brott mot de mänskliga rättigheterna och hårdföra medielagar. Det 547 platser stora parlamentet innehåller inga oppositionspolitiker och oppositionella anklagar ofta regeringen för allehanda förföljelser och trakasserier.