Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May tillsammans med supportrar i Londonstadsdelen Wandsworth, där de konservativa behåller makten.

Oväntad framgång för May i engelskt lokalval

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays konservativa Tories har klarat sig bättre än väntat i lokalvalen i England. Partiet har lyckats behålla nyckeldistrikt i London och i brexitvänliga områden.

De engelska väljarna röstade om vilka politiker som ska representera dem på lokal nivå. Sammanlagt 4 371 fullmäktigeplatser ska tillsättas runt om i landet och valen har setts som ett test för Mays konservativa parti.

- Det har gått bättre än väntat, säger den konservative politikern Brandon Lewis till Sky News.

Corbyn nöjd

Labour hade förhoppningar om att rida på framgångarna i förra årets parlamentsval men lyckades inte leva upp till förväntningarna. Partiledaren Jeremy Corbyn är ändå nöjd.

- Labour har vunnit fler fullmäktigeplatser än under vårt högvattenmärke 2014 och vi är på väg att göra vårt bästa resultat i London sedan 1971, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Det konservativa Tories verkar ha dragit fördel av det EU-kritiska populistpartiet Ukip som successivt förlorat stöd sedan brexitvalet 2016. Men Ukips Paul Oakley håller inte med om att hans parti är utplånat och jämför partiet med digerdöden.

- Tänk på digerdöden under medeltiden. Den dyker upp och skapar splittring för att sedan slumra igen, och det är precis vad vi ska göra, säger han till BBC.

Uppåt för Liberaldemokraterna

De konservativa lyckades behålla Kensington och Chelsea där de fick hård kritik efter branden i Grenfell Tower där 71 personer omkom. Även det EU-vänliga Liberaldemokratiska gjorde framsteg i valet trots att de förlorat stöd sedan de satt i en koalitionsregering med Tories.

- Vi är i hög grad på väg tillbaka, sade partiledaren Vince Cable enligt AFP.

De slutgiltiga valresultaten väntas vara klara förrän sent på fredagen. Skottland, Wales och Nordirland deltar inte i lokalvalen.