Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Ovädrets omfång förbluffar astronauter

Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust när orkanen Florence drar in. Blir översvämningarna svåra står inte ens Vita huset i Washington säkert.

"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".

Tio miljoner påverkas

Florence har försvagats något, till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tättbefolkade trakter som nu väntas drabbas i delstaterna South Carolina, North Carolina och Virginia. När det närmar sig kusten har orkanens öga även tagit en lite sydligare bana vilket innebär att också Georgia kan påverkas.

Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence, som dessutom rör sig ovanligt sakta för att vara orkan.

Förutom brutala vindar väntar man sig väldiga mängder regn och därmed översvämningar. Allra blötast blir det längs North Carolinas kust, enligt orkancentret NHC.

Barriär med glapp

Men inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomac-floden som ringer genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Det enda hindret är en upp till tre meter hög barriär som uppfördes efter erfarenheterna från ovädret Katrina i New Orleans 2005. Barriären är i form av en mur i parken, men har ett stort glapp för att släppa igenom trafiken på 17:e gatan. Om larmet går stängs gatan, och glappet ska pluggas igen med betongklumpar.

– Det är en process på tre till fyra timmar, säger Mike Litterst, talesperson för myndigheten National Park Service, till nyhetsbyrån AFP.

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att beskrivningen orkan – eller tyfon eller cyklon som de också kallas på olika håll – inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33–42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.

KÄLLA: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.