Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

OSSE-medarbetare dödad i Ukraina

En medarbetare från samarbetsorganet OSSE dödades när ett patrullfordon utlöste en fordonsmina i östra Ukraina. Ytterligare en person skadades i explosionen.

"Tragiska nyheter från Ukraina: SMM-patrull körde på en mina. En medlem från OSSE-patrull dödad, en skadad", skriver Sebastian Kurz, Österrikes utrikesminister och OSSE:s nuvarande ordförande på Twitter.

En talesman för Österrikes utrikesdepartement säger att mannen som dödades var amerikan, medan den skadade kvinnan var från Tyskland. Det är första gången OSSE har drabbats av förluster i Ukraina. Organisationen har för närvarande 600 medarbetare i östra Ukraina – de enda oberoende observatörerna i konflikten.

OSSE, eller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, är en internationell organisation som arbetar med konflikthantering och återuppbyggnad i Europa. Förkortningen SMM står för "Special monitoring mission" och är en civil, obeväpnad insats som OSSE sedan 2014 genomför i Ukraina på begäran av landets regering.

Rebellerna i området hävdar att OSSE-patrullen hade kört in på en osäker, mindre väg, utan tillåtelse. Ukrainas utrikesdepartement beskrev händelsen som "ett försök från Moskva och dess marionetter att skrämma bort OSSE:s observatörer".

Sveriges utrikesminister Margot Wallström beklagar förlusten på Twitter och kräver att de skyldiga ställs till svars:

"Tragiska nyheter från Ukraina. En OSSE-medlem dödad, en skadad. Mina kondoleanser till alla inblandade."