Oslo sörjer offren för terrordådet

Människor vallfärdade under lördagen till platsen förr skottlossningen i Oslo samtidigt som en spontan prideparad tågade genom staden när den ursprungliga ställts in.

ANNONS
|

Två personer har dött och 21 skadats, varav ett flertal allvarligt, i det som polisen betecknar som ett islamistiskt terrordåd i Oslo natten till lördagen. Dådet har fördömts från alla håll, kondoleanser har strömmat till från stora delar av världen och presskonferenserna avlöste varandra under lördagen.

På Oslos gator strömmade samtidigt människor till platsen för dådet för att hedra offren och ge uttryck för sin sorg. En spontan solidaritetsparad på flera hundra personer uppstod också efter att den ursprungligen planerade prideparaden ställts in.

Många ville berätta

Skjutningen inträffade på en populär bargata i centrala Oslo där ett stort antal människor var i rörelse vid tidpunkten för dådet. Under lördagen valde många som blev vittne till skjutningen att träda fram och berätta om sina upplevelser.

ANNONS

Bland vittnena fanns den norske NRK-journalisten Olav Rønneberg som såg den nu gripne mannen började skjuta mot gästerna på baren Per på hjørnet.

– Jag såg en man som kom till stället med en väska, han plockade upp ett vapen och började skjuta, säger han till kanalen.

Folk på plats förstod först inte vad som hände, säger ett annat vittne till NRK men sedan uppstod panik.

– Jag var på uteserveringen då det hände. Jag märkte bara att det kom ett skott, och jag blev träffad av en glasskärva. Det kom fler och fler skott så jag flydde in i den inre baren och försökte att få med mig så många som möjligt, säger vittnet.

”Pekade mot mig med något som såg ut som ett automatgevär”

Andra vittnen berättar om situationen som kaosartad med skrikande och gråtande människor. En del försökte gömma sig, andra spelade döda.

Gärningsmannen fortsatte sedan runt hörnet mot gaybaren London pub och fortsatte att skjuta.

Där fanns bland annat artisten Knut Anders Sørum. Han hade tidigare på dagen spelat på två konserter och efter en kväll på London pub hamnade han mitt i terrordådet.

– Jag vände mig runt. Då såg jag en man som låg på gatan och en annan som pekade mot mig med något som såg ut som ett automatgevär, säger han till Dagbladet.

ANNONS

Han förstod att han snabbt måste ta sig därifrån och medan gärningsmannen sköt i hans riktning lyckades han ta sig ner i en källare där många hade samlats.

– Folk var så klart jätterädda. Det var mycket osäkerhet. Du vet inte vad som händer och om det är fler som skjuter.

LÄS MER:Dådet i Oslo: Detta har hänt

LÄS MER:Hundratals tågar i Oslo – trots inställd prideparad

LÄS MER:Skottlossningen en ”extrem islamistisk terrorhandling”

LÄS MER:Andersson: "Står enade med vårt grannland"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS