Här återförenas Albert Ian Schweitzer med sin mamma, efter att han suttit i fängelse i över 20 år för ett mord han inte begått.
Här återförenas Albert Ian Schweitzer med sin mamma, efter att han suttit i fängelse i över 20 år för ett mord han inte begått. Bild: Marco Garcia

Oskyldig man satt i fängelse för mord i 23 år – nu släpps han fri

För lite mer än 20 år sedan dömdes Albert Ian Schweitzer som skyldig till kidnappning, våldtäkt och mord på en 23-årig kvinna. Nu har han släppts från fängelset efter att nya bevis framkommit, som visar att han var oskyldig.

ANNONS
|

På julafton år 1991 inträffade ett av Hawaiis mest omtalade mord. En 23-årig kvinna som var på besök från delstaten Virginia hittades misshandlad och våldtagen i ett par buskar och dog kort efter att hon förts till sjukhus. Hennes cykel hittades några mil bort och verkade ha blivit påkörd av en bil.

Flera år senare pekades den då 29-årige Albert Ian Schweitzer ut som skyldig. År 2000 dömdes han mot sitt nekande till 130 år i fängelse, tillsammans med två andra män.

Nu har det visat sig att Schweitzer hela tiden varit oskyldig till mordet. I tisdags släpptes han fri, efter att ha suttit nästan 23 år i fängelse.

ANNONS

Att vara tillbaka på Hawaii "smakar fantastiskt" säger Albert Ian Schweitzer till AP.

– Luften är bra. Vattnet är bra, säger han.

Polisen pressades att hitta skyldig till mordet

Mordet på den unga kvinnan väckte stor uppståndelse på både Hawaii och i resten av USA, vilket ledde till att polisen pressades hårt till att hitta och sätta dit den skyldige.

– När det är en vit kvinna som är offret så får det mycket mer uppmärksamhet än vad icke-vita och den hawaiianska ursprungsbefolkningen hade fått, säger Kenneth Lawson, medgrundare för Hawaii Innocence Project, en ideell organisation som arbetar gratis med att hjälpa felaktigt dömda fångar, till AP.

– Kvinnans föräldrar blev troligtvis mer och mer upprörda, vilket är förståeligt. Det fanns en oöverstiglig press att lösa det här fallet. Och när det händer görs misstag. Vissa avsiktliga och andra oavsiktliga.

Efter att en man pekat ut Schweitzer och hans bror som de som attackerat kvinnan greps de av polisen. Men hans inkonsekventa redogörelser ledde till att även han själv blev åtalad för brottet. Trots bristande bevis och svaga vittnesuppgifter dömdes de tre männen till fängelsestraff. Albert Ian Schweitzers bror släpptes bara något år senare och den andra mannen dog i fängelset år 2015.

ANNONS

Nya bevis presenterades

År 2018 tog Hawaii Innocence Project sig an Schweitzers fall, då de ansåg att männen fällts med bristande bevis.

Ett av de bevismaterial som använts av åklagare för att koppla männen till mordet var en tröja med blodfläckar. Åklagarna menade att tröjan tillhörde den tredje mannen, trots att blodet på tröjan inte matchade någon av männens dna.

År 2018 kunde organisationen göra nya dna-test som visade att det inte heller fanns några andra dna-rester från mannen, såsom svettrester, som rimligen borde ha varit där om han hade haft den på sig.

I den tidigare utredningen hade Schweitzers bil kopplats till bromsspår som man hittat vid brottsplatsen. Nu kunde Hawaii Innocence Project visa på att mannen inte ens ägde bilen vid mordtillfället.

Vem den egentliga mördaren är har ännu inte kunnat bevisas.

LÄS MER:Krismöte efter att sex kvinnor mördats i Spanien

LÄS MER:Man låg döende på sjukhus – sköts ihjäl av hustru

LÄS MER:Dödsdömd mördare dog i fängelse – satte mat i halsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS