Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under sitt avskedstal i parlamentet inför misstroendeomröstningen mot honom.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under sitt avskedstal i parlamentet inför misstroendeomröstningen mot honom.

Osäkra vatten för Spaniens nye ledare

Tiden vid makten är över för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som fällts i en historisk misstroendeomröstning. Nu tar oppositionsledaren Pedro Sánchez över rodret – men får det svårt att hålla sitt nya regeringsbygge flytande.

ANNONS
|

Den tv-sända omröstningen i det spanska parlamentets underhus skedde öppet. En efter en ropades ledamöterna upp, fick resa sig i bänkraderna och svara "ja" eller "nej".

Tystnaden i salen tätnade när det var Mariano Rajoys tur, och han hastigt uttryckte sitt symboliska nekande. Processen var över strax före lunch – med röstsiffrorna 180 för och 169 emot.

Resultatet innebär att oppositionsledaren Pedro Sánchez, från socialistpartiet PSOE, blir ny premiärminister. Efter omröstningen klev Rajoy fram till Sánchez, skakade hans hand och lämnade sedan plenisalen.

- Det har varit en ära att ha varit regeringschef, sade han i ett tal inför parlamentet före omröstningen, där han erkände sitt stundande nederlag.

ANNONS

Bakgrunden till omröstningen är den senaste tidens avslöjanden av omfattande korruption inom regerande Partido Popular (PP).

"Skamlösa politiker"

Det lilla baskiska partiet EAJ-PNV blev tungan på vågen när det på torsdagen meddelade att det skulle rösta emot Rajoy. Med partiets fem mandat kunde Sánchez alltså nå strax över de 176 röster som krävdes för att peta premiärministern.

Den nya premiärministern har lovat att utlysa nyval – men först efter att ha regerat tillräckligt länge för att återställa "institutionell stabilitet". Han vill hinna odla statsmannamässighet för att förbättra sina opinionssiffror innan han vågar gå till val, enligt bedömare.

I vassen lurar nämligen mittenhögerpartiet Ciudadanos, som leder i opinionsmätningarna.

Bistra kommentarer

Sánchez regering lär bli instabil då PSOE, som enbart har 85 parlamentsplatser, måste förlita sig på stöd från en brokig skara partier. Bakom misstroendeomröstningen stod förutom EAJ-PNV två katalanska separatistiska partier och vänsterpartiet Unidos Podemos, en konstellation som PP irriterat beskrivit som ett Frankensteins monster.

- Det är mycket som fortfarande är en öppen fråga, inte minst när det gäller regeringens sammansättning. Det återstår också att se vad det blir för ledarskap inom PP, det är också högst oklart, säger Jakob Lewander, statsvetare och Spanienkännare, till TT.

ANNONS

Han befinner sig på plats i Spanien och hos befolkningen i allmänhet märks ett slags trötthet och en uppgivenhetskänsla, säger han.

- Folk jag talar med säger att politikerna är skamlösa, men att "det är som det brukar, vad ska man göra?".

Tidningen El Mundo refererade till såväl de gamla grekerna som Machiavelli för att beskriva den politiska situationen i Spanien i morgonens ledartext. "Det partipolitiska kalkylerandet har återigen gjort sig till herre över politiken och förnuftet har ingen försvarare bland vår oansvariga styrande klass", skriver tidningen.

Den största dagstidningen i självständighetsivrande Katalonien, La Vanguardia , konstaterade skadeglatt: "Farväl Rajoy".

TT

Bakgrund: Politiska krisen i Spanien

Gürtelaffären har plågat Partido Popular (PP) i åratal. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Utredningen av härvan handlar bland annat om skattebrott, bokföringsbrott och om företag som har mutat sig till statliga kontrakt. Företagaren Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassören Luis Bárcenas dömdes till 33 år.

Bárcenas höll under 2008-2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppar och deras familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.

Misstroendeförklaringen mot premiärministern, PP:s Mariano Rajoy, lämnades in av socialistpartiet PSOE. Det spanska parlamentets underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och var tvungna att samla 176 röster för att få sin vilja igenom. De stöddes bland annat av vänsterns Unidos Podemos som har 67 platser. Avgörande för utgången blev stödet från det lilla Baskiska nationalistpartiet EAJ-PNV.

Mittenhögerpartiet Ciudadanos intar en särställning då det både är i opposition och PP:s stödparti i parlamentet. Partiet önskar nyval men ställde sig däremot inte bakom PSOE:s misstroendeförklaring mot Rajoy.

Källor: EFE, El País med flera.

ANNONS