Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, partiledare för CDU.

Osäkert läge efter avvärjd tysk regeringskris

I elfte timmen avstyrde den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer en fullskalig regeringskris, med en karaktäristisk kompromiss à la Merkel. Men frågetecknen är många. Hur ska regeringspartnern Socialdemokraterna reagera på uppgörelsen?

Beskedet kom efter timmar av förhandlingar i CDU-högkvarteret i Berlin: Seehofer sitter kvar som inrikesminister och partiledare för CSU, det bayerska systerpartiet till Merkels CDU. Han hade tidigare hotat både att avgå och att stänga Tysklands gränser för asylsökande som tidigare registrerats i ett annat EU-land.

Skjuter upp problemet

Uppgörelsen – en kompromiss om att skapa "transitcenter" i Tyskland dit migranter ska föras för att skickas tillbaka till de länder där de tidigare befunnit sig – är dock ingen egentlig lösning. Tidningen Der Spiegel skriver i en kommentar att Merkel och Seehofer i princip bara har skjutit upp problemet, genom att vältra över det på koalitionspartnern SPD, Socialdemokraterna.

Partiet har tidigare avfärdat liknande förslag, och det blir nu en grannlaga uppgift för partiledaren Andrea Nahles att hantera det kristdemokratiska utspelet. Å ena sidan måste Nahles undvika att tappa ansiktet genom att göra en helomvändning från den tidigare linjen, å andra sidan vill varken hon eller övriga SPD-ledningen låta regeringen falla.

Blickar mot Wien

En annan fråga är hur Österrike kommer att hantera den nya tyska linjen. Den konservativa/högerpopulistiska koalitionsregeringen i Wien skriver i ett uttalande att man "kommer att tvingas vidta åtgärder" om den kristdemokratiska uppgörelsen i Berlin blir officiell tysk regeringspolitik, enligt nyhetsbyrån AFP. En sådan åtgärd skulle kunna vara att stänga eller kraftigt utöka kontrollerna vid landets gränser mot Italien och Slovenien, vilket i sin tur skulle kunna utlösa andra åtgärder från italienskt håll.

Slutligen återstår att se hur funktionellt samarbetet mellan Merkel och Seehofer kommer att vara efter de senaste dagarnas infekterade fejd.