Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Osäkerhet i Bangkok – ambassadör tror på fortsatta protester

Oppositionen låter sig inte tystas i Bangkok. Med fortsatta protester är utvecklingen osäker.
– Det står och väger, säger Sveriges ambassadör Jon Åström Gröndahl till GP.

Den thailändska huvudstaden har skakats av ihållande demonstrationer. De är riktade mot premiärminister Prayut Chan-o-cha, en tidigare general och juntaledare. I hans regering har militären och kungen stort inflytande.

Trots undantagstillstånd med förbud mot folksamlingar har protesterna fortsatt med krav på premiärministern avgång, nyval, konstitutionella reformer och rätten att uttrycka åsikter utan att riskera rättsliga åtgärder. Kritiken har även gällt kungens roll i politiken och att brist på respekt för monarkin kan leda till fängelse.

– Oroligheterna är koncentrerade till Bangkok och har varit omfattande. Att monarkifrågan har lyfts fram är ett nytt inslag, säger Jon Åström Gröndahl.

Sveriges ambassadör Jon Åström Gröndahl. Bild: Kristian Pohl
Sveriges ambassadör Jon Åström Gröndahl. Bild: Kristian Pohl

Förra veckan höll parlamentet ett krismöte under två dagar. ”Varken jag eller regeringen kommer att avgå”, meddelade premiärministern. Han inrättar istället en gemensam arbetsgrupp, med representanter från bland annat de regimkritiska studenterna, för att diskutera möjliga lösningar.

Men oppositionspartierna och företrädare för proteströrelsen är skeptiska eller direkt avvisande.

”Det finns en uppgivenhet”

– Det är oroväckande att det finns en brist på förtroende. Det riskerar också att försvåra den dialog som är nödvändig. Jag är tveksam till om en kommitté är tillräcklig. Det finns en uppgivenhet inför parlamentets förmåga att komma framåt. Jag tror att vi kommer att få se fortsatta protester.

Oppositionen har ingen självklar och samlande ledare.

– Det är en decentraliserad gräsrotsrörelse. Det är en styrka och en svaghet. Det kan skapa en otydlighet och möjligen skrämma bort andra grupper som kunde rekryteras, säger Jon Åström Gröndahl.

Flera personer har gripits i samband med de fredliga demonstrationerna.

– Det finns lite olika anklagelser och vi vet inte om myndigheterna går vidare. För Sverige och EU är det viktigt att processerna sker enligt rättsstatens principer. Hela diskussionen mellan EU och Thailand handlar om detta: frihet för föreningar och media att verka, inte minst, och att internationella lagar och villkor gäller för den som grips.

Obligatorisk 14 dagars karantän

Jon Åström Gröndahl tillträdde som ambassadör den 1 september, men kom till sitt kontor på 20:e våningen först efter att ha suttit 14 dagar i karantän.

– Det sker på utvalda hotell och gör ingen skillnad på utländska diplomater och turister. Det gäller alla. Jag räknar inte med att kunna åka hem till Sverige förrän tidigast i sommar, säger han.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har Thailand färre än 3 800 bekräftat smittade i covid-19 och 59 dödsfall. För ett land med en befolkning på 65 miljoner är det obegripligt lågt jämfört med nästan 120 000 smittade och över 5 900 avlidna i Sverige, som har drygt 10 miljoner invånare.

– Det är imponerande siffror utifrån ett medicinskt perspektiv, trots att Thailand hade det första konstaterade fallet utanför Kina. Eller kanske var det just därför. Väldigt tidigt vidtog man mycket noggranna restriktioner och har lyckats få bukt med smittspridning och undvika många dödsfall.

I Bangkok skiljer sig gatubilden från vad de flesta besökare är vana vid.

– Alla bär munskydd och det är en social distansering. När du går in i ett varuhus eller kontor kontrolleras din temperatur. Jag vet inte vad som händer om jag har feber, men antar att det finns rutiner för det också, säger Jon Åström Gröndahl.

Åtgärderna har ett starkt stöd i samhället, anser han.

– Nästan alla följer reglerna trots att det inte finns någon känd lokal spridning av smitta att tala om.

Thailändarna drabbas särskilt på turistorterna

Men thailändarna påverkas på andra sätt, inte minst ute i landet och på turistorterna.

– Min amerikanske kollega har sagt att landet är offer för sin egen framgång. Det blir väldigt svårt att öppna gränserna och få igång ekonomin igen innan det finns ett vaccin. Jag var nere på Phuket häromveckan. Det var en helt annan situation. 90-95 procent av olika affärer och restauranger var stängda.

Det finns olika hjälppaket och lättnader från regeringens sida för att mildra effekterna. Inhemsk turism stimuleras genom att ge thailändare subventioner för boende på hotell, till exempel. Men det räcker inte.

– Många thailändare söker stöd hos familj och vänner och hjälper varandra för att klara sig så gott det går. Men det kan de ju inte göra hur länge som helst.

De är beroende av att turisterna kommer tillbaka och att de får tillbaka sina arbeten och inkomster.

Svårt resa med strikta karantänsregler

Nyligen kom tv-bilder på hur 39 kinesiska turister kom till Bangkoks flygplats. Men det är inte lätt att resa så länge de strikta karantänsreglerna är kvar.

– Kärleken till Thailand är väldigt stark hos många. Men frågan är hur mycket tid man är beredd att lägga på en period i karantän. Just nu är det fjorton dagar. Även om du kanske inte bara behöver vara på hotellrummet hela tiden tror jag att det kan bli svårt att sälja. En svensk barnfamilj kan kanske vara borta i två eller tre veckor, säger Jon Åström Gröndahl.

UD avråder tills vidare från icke nödvändiga resor till Thailand.

– Men om man ändå väljer att resa före årsskiftet ska man beakta de politiska oroligheterna i kombination med den ekonomiska situationen i landet. Särskilt vad gäller besök i Bangkok finns det anledning att vara försiktig och undvika stora folksamlingar. Vi har inte haft några våldsamma protester, men det är svårt att bedöma vad som kommer att hända.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.