Afghaner viftar med den svarta, röda och gröna flaggan, som nu blivit en symbol för motstånd mot talibanerna.
Afghaner viftar med den svarta, röda och gröna flaggan, som nu blivit en symbol för motstånd mot talibanerna. Bild: Rahmat Gul

Oroligt i väntan på högste talibanledaren

För andra dagen förekom dödligt våld vid demonstrationer i Afghanistan. Fortsatt kaos rådde vid Kabuls flygplats. Det sker i spänd väntan på högste talibanledaren och bildandet av en regering.

ANNONS
|

På onsdagen förekom skottlossning vid en flaggprotest i Jalalabad. Flera personer dog. Även på torsdagen inträffade dödsfall. Orsaken var inte klar, men talibaner sköt i samband med att en folkmassa viftat med nationella flaggor på den afghanska självständighetsdagen i staden Asadabad. Talibanflaggor revs ner. Det tolkas som ett tecken på folkligt motstånd mot talibanerna efter maktövertagande i söndags.

"Hundratals människor kom ut på gatorna", säger vittnet Mohammed Salim enligt The Guardian. ”Flera människor dödades och skadades i stormningen och talibanernas skottlossning."

LÄS MER:41 lokalanställda med familjer ska evakueras från Afghanistan

I Kabul samlades hundratals demonstranter, däribland kvinnor. Röster skanderade: "Vår flagga, vår identitet". På Abdul Haq-torget rapporteras en demonstrant ha klättrat upp i en flaggstång. Han ska ha dragit ner den vita talibanflaggan och ersatt den med den svarta, röda och gröna nationalflaggan.

ANNONS

Uppgifter: Flera döda vid flygplatsen

Vid huvudstadens flygplats fortsatte oron. Ord som kaos och förtvivlan används för att beskriva hur tusentals afghaner försökte komma fram men hölls tillbaka av talibankrigare och låsta portar. Videor visade, enligt The Guardian, barn och småbarn som överlämnades till amerikanska soldater av föräldrar som desperat vädjade om att deras barn skulle få lämna landet.

USA uppmanar medborgare och afghaner att försöka ta sig ut till flygplatsen själva. USA har flera tusen soldater på plats, men säkerheten via vägen med talibanernas posteringar kan inte garanteras. Enligt uppgift på torsdagen hade 12 personer dödats på och runt flygplatsen sedan i söndags.

LÄS MER:Sara är fast i Kabul – får ingen hjälp från Sverige

Talibanernas ledarskap väntas inom kort fastställa hur landet ska styras. Talesmannen Waheedullah Hashimi säger i en intervju med Reuters att det sannolikt tillsätts ett talibanråd. Rörelsens högsta ledare, Haibatullah Akhundzada, förväntas förbli ansvarig i en roll som liknar en president, heter det.

Haibatullah Akhundzada. Fotot är odaterat och platsen är okänd.
Haibatullah Akhundzada. Fotot är odaterat och platsen är okänd. Bild: Afghan Islamic Press

"Det kommer inte att finnas något demokratiskt system alls eftersom det inte har någon bas i vårt land," säger Hashimi. ”Vi kommer inte att diskutera vilken typ av politiskt system vi ska tillämpa i Afghanistan eftersom det är klart. Det är sharialag, och så är det med det.”

Haibatullah Akhundzada omges av frågetecken och tvivel. Han blev talibanernas emir 2016 efter att den tidigare ledaren Akhtar Mohammad Mansour dött i en drönarattack, enligt Newsweek. Mansour utsåg Akhundzada till sin efterträdare i sitt testamente. Mansour i sin tur blev ledare efter att talibanernas grundare, Mullah Omar, avlidit 2013, något som blev känt först två år senare.

ANNONS

LÄS MER:Alireza utvisades från Sverige – fick asyl i Frankrike

Akhundzada kommer från Kandahar och anses vara hårdför. Han hade en central roll i talibandomstolarna innan han upphöjdes inom rörelsen. I februari kom en rapport om att han tidigare hade dödats i en explosion i Pakistan. Men det bekräftades inte och en hög talibanledare, Ahmadullah Wasiq, kallade det "falska nyheter och grundlösa rykten."

USA kan stanna längre i Kabul

USA:s president Joe Biden utesluter inte längre att amerikanska soldater stannar i Kabul även efter månadsskiftet för att fullfölja evakueringen. Han bemöter kritik om att han skött USA:s uttåg illa med att han stod inför två val: att fullfölja Donald Trump avtal med talibanerna från 2020 och snabbt ta hem trupperna eller att skicka tusentals amerikanska militärer tillbaka till Afghanistan i en fortsatt konflikt.

LÄS MER:SVT-profilen Carina Bergfeldt samlar in miljon till Afghanistan

Trumps sista försvarsminister Chris Miller säger till Defence One att löftet om ett fullständigt tillbakadragande senast 1 maj var ett spel för gallerierna. Trump-administrationens sanna avsikter var att övertyga Afghanistans president Ashraf Ghani att acceptera en maktdelning med talibanerna och att behålla omkring 800 amerikanska trupper i landet för att bekämpa terrorism.

Det ska tillbakavisas av andra källor. Men det visar vilken oerhört känslig fråga och svår belastning talibanerna återkomst har blivit för Joe Biden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS