Orolig stämning vid gränsen mellan Kosovo och Serbien

Polisen i Kosovo stängde gränsövergångarna till Serbien efter att oroligheter utbrutit under söndagen i protest mot införandet av kosovanska registreringsskyltar. Enligt uppgifter ska bland annat flyglarmen ha ljudit, vägspärrar ha upprättats och gränsvakter ha skjutit mot varandra. Nu har Kosovos regering beslutat att skjuta upp de nya reglerna en månad.

ANNONS
|

Gränsövergångarna Bernjak och Jarinje mellan Kosovo och Serbien har under söndagskvällen stängts av polisen i Kosovo efter att oroligheter utbrutit. Bland annat ska flyglarm ha ljudit i staden Mitrovica och vägspärrar ha upprättats vid gränsen, och enligt Dagbladet ska även gränsvakter från Serbien och Kosovo ha skjutit mot varandra.

Kosovos premiärminister Albin Kurti har bekräftat att skott har avlossats, och ett stort antal poliser var på plats för att upprätthålla ordningen. Vid 23-tiden på söndagen meddelade den Natoledda militärstyrkan i Kosovo dessutom att man var redo att ingripa om stabiliteten i landet riskeras.

Kosovo, som tidigare var en provins i Serbien, förklarade sig som en självständig stat 2008 och har hittills erkänts av över 100 länder, men relationen mellan till Serbien har sedan dess varit spänd då de som ett av flera länder inte erkänt deras självständighet.

ANNONS

De båda länderna förband sig 2013 till att i samråd med EU föra en dialog i syfte att försöka lösa konflikten, men få framsteg har hittills gjorts.

Regeringen skjuter upp reglerna

Oroligheterna inträffade dagen innan ett nytt beslut skulle träda i kraft i Kosovo. Det handlar om att serbiska medborgare som reser till Kosovo måste byta sina pass mot ett tillfälligt id under tiden de befinner sig i landet och bilar med serbiska registreringsskyltar i Kosovo måste bytas ut till kosovanska skyltar.

Men under natten till måndag, svensk tid, meddelade Kosovos regering att de har valt att skjuta upp de nya reglerna en månad till följd av oroligheterna. Det innebär att det nya beslutet i stället kommer att träda i kraft den 1 september, rapporterar Reuters.

Många kommer att påverkas

Omkring 50 000 serber som bor i de norra delarna av Kosovo, som använder sig av registreringsskyltar och dokument utfärdade av serbiska myndigheter, kommer att påverkas av de nya bestämmelserna, som till stora delar på motsvarande sätt gäller för kosovaner i Serbien.

Till följd av detta sa Serbiens president Aleksandar Vucic under söndagen att landet ”aldrig varit i en mer komplex och svår situation än det är idag”. Han betonade att han ville upprätthålla fred mellan länderna, men:

ANNONS

– Om de inte vill behålla fred så säger jag det till er: Serbien kommer att vinna.

Kosovos premiärminister Albin Kurti har i sin tur anklagat serberna för att utföra ”aggressiva handlingar” i samband med oroligheterna, och håller bland andra Alexandar Vucic ansvarig för dessa.

– Rätts- och säkerhetsorgan i vår stat samlar information, övervakar situationen och kommer att agera för att försvara lagen, medborgarna, vår suveränitet och vår territoriella integritet, säger han i ett uttalande.

Inga uppgifter om skadade

Trots oroligheterna finns det inga uppgifter om att någon ska ha skadats, och i ett uttalande meddelade Serbiens försvarsdepartement att inga serbiska styrkor har korsat gränsen till Kosovo.

Under förra året ledde ett liknande skeende till en maktdemonstration mellan länderna där Kosovo skickade särskilda polisstyrkor till platsen medan Serbien flög med stridsflyg nära gränsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS