Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I det välbärgade Chantilly, en halvtimme nordost om Paris, har såväl Marine Le Pen som vänsterliberale Emmanuel Macron fått sina valaffischer vandaliserade.

Oro och rädsla inför franskt val

Vänstern håller andan. Högern håller andan. EU-vännerna håller andan – och marknaden likaså. Ovissheten gör nervositeten stor inför första rundan av Frankrikes presidentval.

Dagen före dagen sitter Sara, Steven, David och Valentin i slottsparken i Chantilly och funderar över framtiden.

Steven har ännu inte bestämt vem han ska rösta på. Han tycker inte att någon av kandidaterna passar in på vad han vill ha. Däremot vet han vad han röstar mot.

- Jag är rädd för att extremhögern ska få makten. Men också för den vanliga högern. Han är ingen bra person, säger Steven om de konservativa Republikanernas skandalomsusade kandidat François Fillon.

Panik på måndag?

Att presidentvalet till slut kan komma att stå mellan Fillon och den högerextrema Nationella frontens Marine Le Pen oroar framför allt den franska vänstern.

I det välmående Chantilly – med eleganta villor intill galoppbanan och de gamla slotten – finns samtidigt en högeroro för att slutvalet skulle kunna stå mellan Le Pen och Vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon.

Den oron delas av allehanda ekonomer.

- Blir det en slutrunda mellan Mélenchon och Le Pen kommer inte investerarna att invänta andra omgången innan de agerar. I stället får vi se panik på marknaden på måndag, säger Philippe Gudin, Europachef på storbanken Barclays, till tidningen Le Figaro.

Osäker Macron

Med tanke på att förre ekonomiministern Emmanuel Macron trots allt leder i opinionsmätningarna med sitt liberala program – om än något vänsterlutande – så borde egentligen stora delar av både högern och vänstern vara lugna.

Men ledningen är knapp och osäkerheten är stor om huruvida Macrons tilltänkta väljare verkligen sluter upp bakom honom när de står där inne i söndagens vallokaler. Från höger kämpas in i det sista på att få folk att föredra Fillon före Macron.

- Macron? Det innebär fem år till med François Hollandes misslyckade politik! kampanjade Xavier Bertrand, regional regeringschef i nordregionen Hauts-de-France vid ett möte i Lille i tisdags.

Oroas för EU

I parken i Chantilly oroas de unga samtidigt över de hätska orden mot EU från många av kandidaterna och deras väljare.

- Nostalgikerna tror att vi bara kan lämna, men EU är det enda som gör att vi fortfarande har en betydelse i världen, säger Valentin, som tror att ett sönderfallet EU kan sluta i katastrof.

- Om vi lämnar vissa länder ensamma med sin nationalism så kommer det att smälla en vacker dag. Att lämna EU vore en stor dumhet, säger Valentin.