Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En valaffisch med den ungerskfödde miljardären och filantropen George Soros. Premiärminister Viktor Orbán har regelbundet attackerat Soros under sin valkampanj.

Oro inför Orbáns väntande seger

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anklagar välgörenhetsorganisationer, framför allt de som får pengar från miljardären George Soros, för att stödja invandring och utgöra ett hot mot landet. Vinner Orbán valet, har han lovat att driva igenom långtgående begränsningar, något som oroar Soros organisation.

Under valkampanjen har Ungerns premiärminister Viktor Orbán fokuserat mycket på det hot som han anser att miljardären och filantropen George Soros utgör. Soros utmålas av Orbáns parti Fidesz som en marionettmästare som står för okontrollerad muslimsk invandring och hotar det kristna, vita Europa som Orbán vill skydda.

Soros stöder genom sin organisation Open Society Foundations (OSF) organisationer i Ungern som jobbar med mänskliga rättigheter, migranter och utbildning av romer, bland andra.

- Vi känner en enorm oro för vad som ska hända efter valet, säger Daniel Makonnen, kommunikationschef för OSF i Ungern.

Regeringen godkände i juni en lagändring som gör det svårt för välgörenhetsorganisationer att ta emot pengar från sponsorer utomlands. Trots massiv kritik från bland andra EU, som hävdar att lagen bryter mot principen om fri rörlighet för kapital, har Orbán planer på ytterligare restriktioner om han vinner valet.

Ny lag

Fidesz har lagt fram ett förslag som fått namnet "stoppa Soros-lagen". Lagen skulle bland annat ge inrikesministern möjlighet att förbjuda icke-statliga organisationer, införa en 25-procentig skatt på donationer från utlandet till organisationer som anses stödja invandring, och förbjuda aktivister att närma sig gränsen för att hjälpa migranter.

- Vi vet att regeringen är villig att gå väldigt långt för att svartmåla civila organisationer, säger Daniel Makonnen.

Han anser att de välgörenhetsorganisationer som Orbán nu riktat in sig på är några av få kritiska röster som finns kvar i landet, och att det är skälet till att de blivit måltavlor. Men attackerna mot Soros har också haft tydliga antisemitiska undertoner, hävdar Makonnen och pekar på den valaffisch som spreds för några veckor sedan med en leende George Soros och texten "Låt inte Soros få sista skrattet".

- Det är skrämmande. Den är lik de affischer man kunde se på 1930-talet på den hånleende juden, säger Daniel Makonnen.

Enande effekt

Makonnen tror att Orbáns attacker har skadat förtroendet för välgörenhetsorganisationer, oavsett de får stöd från OSF eller ej. Men Makonnen anser också att de har haft en viss enande effekt bland dem som är kritiska mot Orbán och hans regering.

- Vi var oroliga att ingen skulle vilja jobba med oss. Men vi har aldrig haft fler förfrågningar än nu från grupper som vill ha vårt stöd. Vi har funnits i landet i över 30 år och spenderat över 400 miljoner dollar. Vi kommer inte lämna landet och kommer inte sluta med vårt arbete.