Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

22-åriga diskuskastaren Daisy Osakue utanför sjukhuset i Turin.

Oro i Italien efter våldsdåd mot invandrare

En rad våldsdåd med förmodat främlingsfientliga förtecken skapar oro och ilska i Italien. Men inrikesminister Matteo Salvini från invandringsfientliga Lega kallar påståendena om ökad rasism "nonsens" – och riktar i stället sin vrede mot kriminella invandrare.

Den 22-åriga diskuskastaren Daisy Osakue var ute och gick i närheten av sitt hem i Turin i måndags då hon fick ett ägg kastat på sig av en man i en förbipasserande bil. Ägget träffade Osakues öga och hon fick föras till sjukhus, där det konstaterades att en bit skal fastnat i hornhinnan.

Skadan kan påverka hennes medverkan i friidrotts-EM i Berlin nästa vecka.

Aggressivt tonläge

Angreppet på Osakue, född i Italien med nigerianska föräldrar, är ett i raden av våldsdåd mot invandrare och personer med invandrarbakgrund i Italien de senaste veckorna. Förra helgen tros en marockansk man ha blivit ihjälslagen i Aprilia söder om Rom sedan han kraschat med bilen efter att ha jagats av personer som anklagade honom för stöld.

Bara dagar dessförinnan misshandlades en 19-årig senegales av en grupp ungdomar som skrek rasistiska tillmälen i Palermo på Sicilien. Samma vecka sköts en 33-årig fabriksarbetare från Kap Verde i norditalienska Vicenza.

De många attackerna med förmodat rasistiska motiv sammanfaller med italienska regeringens allt mer aggressiva tonläge mot invandrare. Inrikesminister Matteo Salvini från främlingsfientliga Lega har önskat diskuskastaren Osakue god bättring – samtidigt som han förnekar att Italien har ett problem med ökande rasism.

- Invandrare begår ungefär 700 brott om dagen i Italien, nästan en tredjedel av det totala antalet. Det är den enda krisen jag tänker bekämpa som minister, sade han under en presskonferens i måndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Vind i seglen"

Anders Bergman, författare och expert på italiensk höger- och vänsterextremism, anser att kopplingen mellan regeringens hårda migrationspolitik och den senaste tidens våld mot invandrare och personer med invandrarbakgrund är tydlig.

- Det är klart att om man trissar upp tonläget och pekar ut en massa människor som kriminella och brottslingar, då kommer det att finnas folk som så att säga går hela vägen, säger han.

Han får medhåll av Stefano Ceccanti, professor i statsvetenskap vid La Sapienza-universitetet i Rom och parlamentsledamot för Demokratiska partiet, som tillhör oppositionen. Rasismen är inte ny, men får sannolikt vind i seglen av den förda politiken, tror han.

- Situationen har inte uppkommit med den här regeringen, den existerade redan förut. Problemet är att regeringen i någon mån legitimerar de här aggressionerna, säger han till TT på telefon.

Citerar Mussolini

Våldsvågen har inte bara väckt oppositionens vrede. Tidigare i veckan riktade FN:s flyktingorgan UNHCR kritik mot regeringen i Rom och uppmanade de styrande att tona ned sin retorik i invandringsfrågor. Att Salvini skulle lyssna på FN är dock inte sannolikt, tror Anders Bergman.

- Jag tror att man talar för döva öron. Legas väljare, och opinionen som partiet stödjer sig på, kräver att man ska föra en så här hård politik gentemot migranter.

En fingervisning om hur lyhörd Salvini är för kritiken kan möjligen återfinnas i ett Twitterinlägg från förra söndagen, då han lade ut ett citat inspirerat av Benito Mussolini på fascistledarens födelsedag: "Så många fiender, så mycket ära."