Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En del iranier har på sig munskydd i vallokalerna där de lägger sina röster i parlamentsvalet. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Oro för virusets spridning i Iran

Det nya coronaviruset har spridits till flera städer i Iran, där fyra personer nu har avlidit som en följd av smittan.
– Det är möjligt att det finns i alla städer i Iran, säger Minou Mohrez vid landets hälsodepartement.

Ytterligare två personer har avlidit i Iran efter att ha smittats av viruset. Två andra har sedan tidigare rapporterats döda och sammanlagt har 18 smittade diagnosticerats.

– Baserat på befintliga rapporter startade coronaviruset i Qom och med människors resande har det nu nått flera städer i landet, bland annat Teheran, Babol, Arak, Isfahan, Rasht och andra städer, säger Minou Mohrez vid hälsodepartementet enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

De flesta av fallen har varit i Qom som ligger runt tolv mil söder om Teheran, en stad som betraktas som helig av många shiamuslimer. Av de 13 nya som har konstaterats smittade har sju fall konstaterats i Qom, fyra i huvudstaden Teheran och två i Gilanprovinsen. Företrädare för hälsomyndigheten har begärt att religiösa samlingar i Qom ska ställas in.

– Det är tydligt att det nya coronaviruset har cirkulerat i landet och att den troliga källan till sjukdomen var kinesiska arbetare som arbetar i staden Qom och hade rest till Kina, säger en talesperson för hälsodepartementet.

Rapporterna om det växande utbrottet kommer samtidigt som iranierna går till valurnorna i parlamentsvalet under fredagen. I statlig tv syns väljare som bär munskydd.

I Kina har över 75 000 personer bekräftats smittade och 2 236 har avlidit i utbrottet av det nya coronaviruset. De allra flesta dödsfallen har inträffat i Hubeis provinshuvudstad Wuhan, där viruset först uppstod i december.