Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Journalister i det katalanska parlamentets pressrum under ett tal om Kataloniens framtid den 10 oktober. Arkivbild.

Oro för journalistikens framtid i Katalonien

Journalisterna på Kataloniens public service-redaktioner är oroliga för vad upphävandet av det katalanska självstyret kan innebära för mediernas oberoende.

Om centralregeringen i Madrid gör verklighet av sina planer på att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien kan det innebära att katalanska TV3, Catalunya Ràdio och delvis nyhetsbyrån ACN hamnar under statlig kontroll.

- Varje försök till kontroll som inte emanerar från regionparlamentet och de katalanska institutionerna skulle upphöra att vara en demokratisk kontroll, sade ACN:s chef Marc Colomer vid en presskonferens med de tre bolagens chefer, rapporterar bland andra TV3.

Kataloniens public service-bolag grundades av Generalitet de Catalunya – det samlade namnet på regionens parlament, regering och förvaltning – och lyder under en kommission som tillsätts av parlamentet. Public service lyder därmed indirekt under de katalanska väljarna – vilket inte blir fallet om staten tar över, påpekar kritikerna.

Flera framstående katalanska journalister har därför skrivit under ett manifest där de varnar för vad en statlig kontroll skulle innebära.

- Den spanska regeringens hot mot Kataloniens public service-medier är en attack mot medborgarna och skadar deras rätt till en korrekt, objektiv, mångsidig och balanserad information, säger Mònica Terribas, tidigare tv-chef och numera programledare i radio, i ett klipp där hon läser upp manifestet.