Skador på byggnaden som bombats i Gaddafis högkvarter.
Skador på byggnaden som bombats i Gaddafis högkvarter.

Oro för delat Libyen

ANNONS
|

Folk nära Gaddafi har tagit kontakt med sina allierade för att undersöka exil-möjligheter, hävdade USA:s utrikesminister Hillary Clinton i en intervju med amerikanska tv-kanalen ABC på tisdagskvällen.

– Vi har hört att andra personer som står nära honom har kontaktat folk som de känner runtom i världen – Afrika, Mellanöstern, Europa, Nordamerika och andra ställen – för att fråga: Vad gör vi? Hur tar vi oss ur det här? Vad händer härnäst?

Hur mycket av sådana trevare som är ett spel och hur mycket som är allvarligt menat är omöjligt att säga, enligt Clinton.

– Men en del av det handlar nog om att undersöka möjligheterna, och det uppmuntrar vi, sade hon.

ANNONS

Tidigare under dagen hade striderna fortsatt på flera platser i det nordafrikanska landet och libyska aktivister i utlandet varnar nu för risken för ett delat land.

Moussa AlGali, talesperson för aktivistgruppen Libya Watch i Storbritannien, sade i telefon till TT att omvärldens ingripande välkomnats av libyerna, men att det är för tidigt för att bedöma alla effekterna. Han sade också att det, på grund av utvecklingen i landet och Gaddafis grepp om Tripoli, finns en reell risk att Libyen kommer att delas i flera länder.

–Jag säger naturligtvis inte att det är den rätta lösningen, vi vill inte se ett delat Libyen utan vi vill ha ett Libyen under en flagga.

"Folket fäller Gaddafi"

Men Ahmed Jibril, politisk rådgivare till oppositionsrådet, sade via satellittelefon från Benghazi till TT att han inte delade den bedömningen.

–Nej, den analysen är inte realistisk eftersom konflikten inte sker mellan två legitima grupper, det är ett folkligt uppror mot Gaddafi och hans regim.

Oppositionen tror istället att Gaddafis tid kan vara ute inom några dagar eller på sin höjd veckor med hjälp från den internationella koalitionen.

Jibril sade att de var tacksamma för att koalitionen hjälpt till att avstyra en massaker i Benghazi, men att omvärldens roll inte är att fälla Gaddafi. Det, säger han, är upp till folket:

ANNONS

–När Gaddafi inser vad som händer och slutar döda civila kan människor återvända till gatorna och uppfylla sina legitima krav på förändring. Han måste sluta attackera civila, och det kommer han att göra.

Men under tisdagen syntes inga sådana tecken.

Utanför den libyska staden Ajdabiya försökte en grupp bestående av ett par hundra unga män ta sig till staden, men tvingades ta skydd bakom en sanddyn då regeringssoldaternas granater kreverade runt dem.

Ökat tryck på Nato

Bland dem fanns 31-årige rörmokaren Kamal Mohamed, klädd i tröja, jeans och flip-flops.

–Jag har inga vapen. Jag väntar på att någon ska dö, sedan tar jag vad han än har och försöker använda det, sade han till AFP.

Även på flera andra platser fortsatte striderna, och ett amerikanskt stridsflygplan kraschlandade på rebellterritorium, troligtvis på grund av ett mekaniskt fel. Besättningen fördes i säkerhet av rebellerna.

Under tisdagen ökade också trycket på Nato att ta över befälet för FN-koalitionens insatser, men inga konkret besked gavs. För närvarande leder USA aktionen, men president Barack Obama har varit tydlig med att det endast är under en begränsad tid USA är berett att ta på ledaransvaret.

Gaddafi uttalade sig i tv

ANNONS

Gaddafi gjorde ett kort, offentligt framträdande inför sina anhängare från sitt residens på tisdagskvällen, där han uppmanade dem att fortsätta slåss.

–Vi kommer att vinna till slut, sade han.

Talet live-sändes i libysk statstelevision.

ANNONS