Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdpersonal testar människor för coronaviruset på östra Java.
Vårdpersonal testar människor för coronaviruset på östra Java. Bild: Trisnadi/AP/TT

Oro efter dödsfall bland läkare i Indonesien

Över 400 läkare har dött med covid-19 i Indonesien. Minst 14 av dem ska ha varit fullt vaccinerade, enligt landets läkarförbund.

Det sydostasiatiska jättelandet kämpar med en ström av allvarliga covidfall bland vårdpersonal. Under juni månad har totalt fler än 300 vaccinerade sjukvårdsarbetare bara på centrala Java konstaterats smittade med viruset.

De senaste veckorna har den indonesiska smittspridningen tagit fart på nytt – bland annat på grund av den alltmer utbredda deltavarianten – och i måndags passerades en dyster milstolpe med två miljoner bekräftade fall. Sjukhusen uppges vara hårt belastade i huvudstaden Jakarta och andra svårt drabbade områden.

– Med denna takt är vårt vårdsystem nära en kollaps, säger Eka Mulyana, talesperson för läkarförbundet i provinsen Jawa Barat, till AFP.

Ökningen av allvarliga covidfall hos vaccinerad vårdpersonal har lett till oro kring det kinesiska Sinovac-vaccinet, som Indonesien i hög grad förlitar sig på. Tidigt nästa år räknar landet med att ha vaccinerat över 180 miljoner av landets 252 miljoner stora befolkning.

Den senaste ökningen av antalet fall tros härröra till det utbredda resandet under högtiden id al-fitr och spridningen av deltavarianten, enligt hälsoexperter.