Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En valaffisch Turkiets president med Recep Tayyip Erdogan inför söndagens parlaments- och presidentval. Arkivbild.

Oro blandas med optimism inför turkiska valet

Valtemperaturen stiger i Turkiet. Presidentvalets huvudkandidater försöker in det sista övertyga väljarna och båda håller rivaliserande massmöten under dagen. Bland oppositionen vädras både hopp och ödesmättad pessimism inför söndagens val.

- Om Gud vill kommer Turkiet att flyga med det nya systemet. . .  med detta system kommer vi att åstadkomma saker som andra inte ens kan föreställa sig, ropade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan till de tiotusentals anhängare som samlats i Esenyurts distrikt i Istanbul, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Massmötet är ett av fem planerade av Erdogan i landets största stad under lördagen. Det system han talar om är den grundlagsändring som antagits efter en folkomröstning och som kraftigt kommer att öka presidentens makt efter valet.

"Turkiet vinner"

Men den turkiska ekonomin svajar, inte minst på grund av att liran har tappat nästan en femtedel av sitt värde sedan årsskiftet. Dessutom skenar inflationen och valutareserverna har tunnats ut – vilket skadar Erdogan som alltid har kunnat hänvisa till ekonomin.

Presidentens huvudmotståndare, den tidigare läraren Muharrem Ince från Republikanska folkpartiet (CHP), tog också upp den vacklande ekonomin på sitt massmöte – enligt polisen var minst en miljon på plats – i Maltepe-distriktet i Istanbul. Enligt Ince kommer ekonomin vara svag vid ett fortsatt styre av Erdogan.

- Men om Ince vinner så vinner inte bara Ince . . .  80 miljoner kommer att vinna. Turkiet kommer att vinna.

Ince påpekade också att han liksom flera andra oppositionspolitiker kritiserat de statliga turkiska medierna för att vara Erdoganvänliga:

- Det är fem miljoner i Maltepe just nu men ingen av tv-kanalerna visar det, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

"Sista chansen"

Zeynel Özen tillhör minoritetsgruppen aleviter i Turkiet och kandiderar till parlamentet för det prokurdiska partiet HDP. Han har både svenskt och turkiskt medlemskap, och kampanjade i Istanbul på lördagen. Men han misstänker att valfusk kommer att förekomma, säger han i telefon från Turkiet.

- Vi har varit mycket försiktiga, och det gick bra. Vi måste ta alla risker, säger Özen, som var orolig för att han skulle angripas under kampanjen, till TT.

Han beskriver valet som ett ödesval. Om HDP skulle nå över tioprocentspärren och Erdogans parti hamna i minoritet i parlamentet räknar han med att Erdogans chans att vinna presidentvalet minskar.

- Men om Erdogan inte accepterar en förlust kan det bli inbördeskrig. Eller så blir det diktatur, och det sista valet har hållits i Turkiet, säger Zeynel Özen.

Valobservatörer på plats

Ett 60-tal parlamentariker från 17 OSSE-länder är på plats som valobservatörer. Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M), vice ordförande i den svenska delegationen och vice president i OSSE:s parlamentariska församling, anlände till Istanbul under lördagen.

- Jag var ute i Ankara tidigare och kände av stämningen. Det är helt klart en valstämning. Många är engagerade, har åsikter och vill rösta, säger hon till TT.

Margareta Cederfelt säger att det samtidigt finns en stor grupp som har sagt att de inte kommer att rösta som en markering.