Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Orkanen Ida har nått kusten – på årsdagen för Katrina

Orkanen Ida nådde under söndagen den amerikanska sydkusten. Hundratusentals hushåll och företag i New Orleans i Louisiana blev utan ström och en person har mist livet. Stormen beskrivs av amerikanska myndigheter som ”extremt farlig” – och riskerar att bli den värsta i delstaten sedan mitten av 1850-talet.

På söndagen uppgraderades orkanen Ida till kategori fyra – med vindstyrkor på över 67 meter per sekund – för att senare nedgraderas till en kategori tre. Enligt CNN är orkanen Ida delad förstaplats för delstaten Louisianas värsta stormar någonsin – tillsammans med Laura från förra året och Last Island-orkanen från 1856. Även den förödande orkanen Katerina, som på dagen nådde New Orleans för 16 år sedan, placerades i kategori tre när den drog in över delstaten.

På söndagseftermiddagen samlade Ida kraft utanför den nordamerikanska sydkusten, innan den nådde Louisianas kust på söndagskvällen svensk tid.

”Stanna inomhus”, skriver delstatens guvernör John Bel Edwards på Twitter.

Enligt den femgradiga Saffir-Simpson-skalan för orkaner innebär katergori fyra att "katastrofala skador kommer att uppstå". Som exempel nämns att de flesta träd i orkanens väg kommer att "brytas av eller slitas upp med rötterna" och att stora områden kan bli obeboeliga "i veckor eller månader". Under måndagen, när orkanen drog vidare in i Louisiana, nedgraderades den från en orkan till en tropisk storm och väntas förlora ytterligare kraft under de kommande dygnen.

”Extremt farlig”

Orkanen Ida har beskrivits som ”extremt farlig” av amerikanska myndigheter, som under flera dagar har rekommenderat invånarna i New Orleans att lämna staden.

På grund av trafikläget och att det är ont om tid har ingen obligatorisk evakuering genomförts, skriver CNN. Enligt TT har president Joe Biden utlyst katastrofläge i delstaten och frigjort resurser för att hjälpa de mest drabbade områdena.

”Hjälpen kan bestå av bidrag för tillfälligt boende och reparationer, lågkostnadslån för att täcka oförsäkrade fastighetsförluster och andra insatser för att hjälpa individer och företagare att återhämta sig från katastrofens effekter” heter det i ett uttalande från Vita huset.

Befolkningen som är kvar i området har uppmanats att bunkra mat och vatten för minst tre dagar.

Orkanvarningen är också utfärdad i delstaterna Mississippi och Alabama.

Oro för ökad smittspridning

Stormens framfart genom delstaten Louisiana oroar också de redan ansträngda sjukhusen.

I delstatens huvudstad Baton Rouge har man förberett för ett extra högt inflöde av patienter samtidigt som läget redan är ansträngt till följd av coronavirusets nya framfart i landet.

– Vår personal är ansträngda och läget är ansträngt, säger Catherine O’Neal, chefsläkare på Our Lady of the Lake Regional Medical Center i Baton Rouge till The New York Times.

Företrädare för lokala hälsomyndigheter är också oroliga för hur ovädret kommer påverka pandemin i delstaten. Människor som har behövt lämna sina hem kan komma att behöva samlas hemma hos släktingar eller på tillfälliga skyddsboenden vilket skulle kunna bidra till en ökad smittspridning.

”Dags att ta skydd i kväll”

När New Orleans drabbades av orkanen på söndagen skedde det på årsdagen av orkanen Katrina, som orsakade stor förödelse i området 2005. Över 1 800 människor dog i regionen den gången.

– 29 augusti är ett viktigt datum i vår historia. Många minns vad som hände för 16 år sedan. Det är dags att ta skydd i kväll och vara där du behöver vara, säger Collin Arnold på Homeland Security i New Orleans till CNN.

Efter orkanen Katrina har förbättringar gjorts i stadens försvar mot extrema väderhändelser. Bland annat har pumpar fått reservgeneratorer och portar byggts vid flera av stadens kanaler för att skydda staden när vattennivåerna stiger, skriver CNN.

– New Orleans är en annorlunda stad än vad den var i augusti 2005, vad gäller infrastruktur och säkerhet, sa en av stadens tjänstemän till tv-kanalen på lördagen.

Guvernören: ”Vi ska ta oss igenom detta tillsammans”

På måndagsmorgonen lokal tid publicerade Louisianas guvernör John Bel Edwards en video på twitter där han försäkrade invånarna att man gör allt man kan för att hjälpa de som drabbats av orkanens framfart.

– Orkanens framfart har haft förödande effekter. I princip ingen har el i de stormdrabbade områdena, vattensystem har slagits ut och hem och verksamheter har tagit stor skada. Vi vet att det finns personer där ute som väntar på att bli räddade då deras hem inte längre är beboeliga. Ni ska veta att vi har tusentals personers ute nu med båtar som arbetar med sök- och räddningsinsatser, säger han och fortsätter:

– Vi ska göra allt vi kan för att nå alla invånare som behöver hjälp. Om du har möjligheten att kolla till dina grannar och dina äldre familjemedlemmar, snälla gör det och gör allt du kan för att för att hjälpa de i nöd till dess att våra hjälparbetare nått fram. Vi ska ta oss igenom detta tillsammans.

På måndagsmorgonen hade över hade över 800 000 människor i Louisiana drabbats av strömavbrott, enligt Washington Post. Efter att orkanen nått land kom rapporter om att hustak slitits bort av vindarna.

”Ida rör sig nordväst över sydöstra Louisiana. Katastrofala stormsvallvågor, extrema vindar och plötsliga översvämningar fortsätter i delar av sydöstra Louisiana”, skriver myndigheten National Hurricane Center på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.