Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orkanen Dorians öga följer USA:s östkust

Ovädret Dorian hotar nu den amerikanska östkusten, efter att ha orsakat stor försödelse på Bahamas. Samtidigt rapporteras om en ny tropisk storm öster om Mexiko.

Orkanen Dorian drar vidare från Bahamas med en vindstyrka på nära 50 meter per sekund.

I över ett dygn har orkanen terroriserat framför allt norra Bahamas och minst sju dödsfall har rapporterats. Enligt lokala tidningen The Tribune förväntar man sig att dödssiffran kommer att stiga. Bilder tagna från luften visar stora skador med omfattande översvämningar – hus har förlorat sina tak, bilar ligger kullvälta och båtar har totalförstörts.

De närmaste dagarna väntas orkanens öga följa USA:s ostkust – utan att gå in över land, men med potentiellt förödande konsekvenser.

"Livshotande svallvågor och farliga vindar väntas längs delar av Florida ostkust, och Georgias, South och North Carolinas kuster", skriver orkancentrat NHC , och tillägger att risken även för Virginias del nu ökar.

Just nu befinner sig Dorian utanför norra Floridas östkust, och förväntas röra sig uppåt längs med kusten. Bild: TT
Just nu befinner sig Dorian utanför norra Floridas östkust, och förväntas röra sig uppåt längs med kusten. Bild: TT

"Kan någon snälla skicka hjälp"

På Twitter har flera videoklipp delats som uppges visa stormens framfart över Bahamas. Klippet nedan ska vara filmat i staden Freeport under måndagsmorgonen.

Myndigheterna har inlett räddningsoperationer i de delar av Bahamas där det är säkert. För många har väntan på hjälp varit skräckfylld.

"Vi är under vatten ända upp till taket. Kan någon snälla skicka hjälp", skriver en kvinna som är fast tillsammans med sin son och sex barnbarn, i ett sms till AFP.

Enligt CNN har premiärminister Hubert Minnis har flugit över Great Abaco i norra Bahamas. Han uppskattar att 60 procent av bostäderna där är skadade och säger att extra polisinsatser kommer att sättas in på ön för att förhindra våld och plundring.

En av de kraftigaste orkanerna någonsin

Orkanen Dorian klassades ursprungligen som kategori 5 på en femgradiga skala men har nu nedgraderats till kategori 2. Orkanen är änå är en av de kraftigaste orkanerna som har uppmätts. Hittills har högre vindstyrkor bara registrerats en enda gång hos en orkan på Atlanten. Det var orkanen Allen, 1980. En annan sak som utmärker Dorian är att den har stannat så länge över ett landområde, vilket orsakat extra stora skador.

Under tisdagen bildades en tropisk storm öster om Mexiko, som fått namnet Fernand. Den väntas enligt USA:s orkancenter dra in över nordöstra Mexiko senare under dagen. Då finns risk kraftiga skyfall och översvämningar – lokalt väntas upp till 450 millimeter regn.

Ute över Stilla havet rör sig samtidigt den tropiska orkanen Lingling, som klassas till kategori 3, på väg mot Japan och vidare mot Koreahalvön, där den väntas försvagas.

LÄS MER: Dorian "historisk tragedi" – står stilla över Bahamas

LÄS MER: Stor förödelse i Dorians framfart på Bahamas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.