Orkanen Dorian stärks – minst 20 döda

Antalet döda i orkanen Dorians spår i Bahamas fortsätter att stiga. Nu har 20 dödsoffer bekräftats, rapporterar AFP.

ANNONS
|

20 personer har bekräftats döda i Bahamas till följd av orkanen Dorians framfart. "Men dödssiffran lär stiga", sa landets premiärminister Hubert Minnis enligt tidningen Miami Herald.

Dorian har tidigare varit en femma på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan över orkaners intensitet. Efter att ha nedgraderats till en tvåa samlar nu stormen styrka igen, och steg till en trea tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid, då orkanens öga låg öster om USA-delstaten Georgia.

Därmed kvarstår orkancentrat NHC:s varningar om "livshotande stormsvall och farliga vindar" i flera delstater längs USA:s östkust.

LÄS MER:Sharpiegate – vem ritade på Trumps karta?

LÄS MER:Trump skjuter upp besök i Polen

Volontärarbetare räddade 84-åriga Virginia Mosvold från hennes översvämmade hem i Bahamas.
Volontärarbetare räddade 84-åriga Virginia Mosvold från hennes översvämmade hem i Bahamas. Bild: Ramon Espinosa

Säkerhetsåtgärder

Kategori tre innebär vindar på minst 50 meter per sekund. Det kan jämföras med exempelvis ovädret Gudrun i Sverige 2005, vars högsta medelvindstyrka uppmättes till 33 meter per sekund, med vindbyar på som högst 42 meter per sekund.

ANNONS

Utmed kusten i de nordamerikanska delstaterna North och South Carolina samt Georgia och Virginia tar man nu till flera säkerhetsåtgärder. Förutom att människor har satt sig i säkerhet, bland annat i olika typer av skyddsrum, bommas butiker och restauranger igen rapporterar AP.

I staden Norfolk i Virginia har den amerikanska flottan en stor bas. Skepp där har beordrats ut till sjöss där de är säkrare. I Hampton i samma stat har krigsflygplan flyttats inåt land och militär personal i North Carolina har beordrats att evakuera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS