Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Orkan hotar Storbritannien

Orkanen Ophelia, med ihållande vindstyrkor på 33 meter per sekund, rör sig mot Europa. Till helgen är den beräknad att drabba Irland och Storbritannien. Förhoppningarna är nu att orkanen ska avta till stormstyrka.

Med vindstyrkor på 33 meter per sekund, nivå 12 på Beaufort-skalan, närmar sig orkanen Ophelia de brittiska öarna och Irland. Orkanen är för närvarande 1 195 km sydväst om Portugal och rör sig mot nordost med en hastighet av 5 kilometer per timme.

Enligt USA:s orkancenter NHC kommer den nå att Storbritannien och Irland i helgen och fortsätta i nordöstlig riktning över England och Skottland.
 

Starkaste orkanen

Ophelia bildades på breddgrader som tidigare fostrat de dödliga orkanerna Harvey, Maria och Irma och är den tionde stormen över Atlanten att nå orkanstyrka i år. 

Den senaste namngivna orkanerna att nå bebyggelse, Harvey, Maria och Irma, dödade sammanlagt 289 människor i USA och Karibien. 

Meteorologen Phil Klotzback vid Colorado State University är specialiserad på orkaner över Atlanten. Han skriver på Twitter att Ophelia är den starkaste oktoberorkanen som har registrerats så långt östereut sedan 1980. 

Dock är det ovanligt att orkaner behåller sin kraft när de gå in över land menar meteorologen Per Holmberg vid Foreca. 

– Storbritannien och Irland kan nog drabbas av stormbyar, men det är inte med samma styrka som uppmäts på sydligare breddgrader där orkanerna skapas.
  

Norra Sverige drabbas

I nästa vecka kommer stormen även att nå norra Skandinavien. 

– Ophelia rör sig norr ut och kommer att nå norra Skandinavien, men då med försvagad styrka, säger Per Holmberg.

Norge och de svenska fjällen kommer få det blåsigt och ostadigt från mitten av nästa vecka. 

Den klass 1-varning som SMHI utlyst för norra Skåne och som också kommer att ge Halland rejält med blåst är enligt Per Holmberg ett annat lågtryck som inte beror på Ophelia. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.