Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Brittiska fallskärmsjägare från den 16:e luftangreppsbrigaden går på ett plan. Hundratals soldater från den brigaden har uteslutits från Nato-stationeringar efter att videor på gruppsex uppdagats.  Bild: Petros Karadjias
Arkivbild. Brittiska fallskärmsjägare från den 16:e luftangreppsbrigaden går på ett plan. Hundratals soldater från den brigaden har uteslutits från Nato-stationeringar efter att videor på gruppsex uppdagats. Bild: Petros Karadjias

Orgier vanliga i armén – kvinnor ses som ”lägre stående varelser”

Brittiska fallskärmsjägare har uteslutits från Nato-stationeringar efter att videor på när de har gruppsex med en civil kvinna framkommit. Nu säger en visselblåsare att orgier ofta förekommer i armén och att det finns en kultur av kvinnofientlighet inom de väpnade styrkorna.

Tidigare i veckan rapporterades det om att en grupp brittiska fallskärmsjägare från den 16:e luftangreppsbrigaden utreds efter att bilder och videor uppdagats, där de syns ha gruppsex med en civil kvinna vid en militärbas i Colchester i sydöstra England.

Ett hundratal av de brittiska fallskärmsjägarna har nu uteslutits från en Nato-stationering i Balkan, efter att arméns huvudbefälhavare uppgett att han inte vågar ”riskera varken uppdraget eller den brittiska arméns rykte”.

En visselblåsare som arbetat med rekrytering till den brittiska armén säger nu att berättelser om gruppsex som liknar det som inträffade vid militärbasen var vanliga i armén.

– Det är kvinnofientligt, säger kvinnan, som vill vara anonym, till The Independent.

– Det är en pinsamhet för armén. Det visar på en allvarlig brist på professionalism och anständigt mänskligt beteende i allmänhet.

Kvinnan säger att institutionen ofta kändes som en återgång till 1950-talet och beskrev de väpnade styrkorna som att de hade en "mycket sexuellt laddad kultur". En vanlig uppfattning, menar hon, är att kvinnor ses som ”objekt för mäns nöje" eller som ”lägre stående varelser”.

Nästan en fjärdedel uppger att de utsatts för sexuella trakasserier

Förra året publicerades en rapport av brittiska BMJ Military Health som visade att sexuella trakasserier, mobbning och fysiska övergrepp är vanligt förekommande bland brittiska väpnade styrkor.

Enligt forskare har nästan en fjärdedel av 750 kvinnliga veteraner rapporterat att de upplevt sexuella trakasserier. En fjärdedel av veteranerna uppgav att de blivit utsatta för känslomässig mobbning. I rapporten framkom det även att fem procent av alla kvinnliga veteraner utsatts för sexuella övergrepp och tre procent för fysiska övergrepp.

Kvinnor utgör cirka 11 procent av de väpnade styrkorna i Storbritannien, enligt uppgifter från försvarsministeriet.

– Även om armén har gjort alla roller öppna för kvinnor, är armén i sig inte öppen för kvinnor, säger den kvinnliga visselblåsaren till The Independent.

– Du måste vara villig att agera som en man för att bli accepterad. Det betyder att stå ut med diskriminering, sexism, sexuella trakasserier och kvinnofientliga skämt och skämt om våldtäkt.

En talesperson för armén uttalade sig om händelsen på militärbasen i Colchester, som The Independent har rapporterat om:

"Armén förväntar sig den högsta uppförandestandarden från all sin personal. Alla som inte upprätthåller dessa standarder kommer att utredas och lämpliga åtgärder kommer att vidtas mot dem. Armén är tydlig med att alla former av oacceptabelt beteende, inklusive de av sexuell natur, inte har någon plats i en inkluderande och respektfull väpnad styrka.”

LÄS OCKSÅ: FN ska utreda övergrepp i Ukrainakriget

LÄS OCKSÅ: Våldtäkt som krigföring – därför är det svårt att ställa någon till svars

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.