Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oreda efter politisk skilsmässa

Skilsmässan mellan de två falangerna inom Sannfinländarna har lett till oreda i den finländska politiken. Statsminister Juha Sipilä (C) ska nästa måndag presentera regeringsprogrammet för riksdagen, som därefter får dela ut sitt betyg på tisdag.

Den nybildade riksdagsgruppen Nytt alternativ får behålla Sannfinländarnas gamla ministerposter. Förre ordföranden Timo Soini är kvar på posten som utrikesminister. Men eftersom antalet mandat är färre ska han inte längre fungera som statsministerns ställföreträdare. Den rollen övergår till finansministern och ledaren för Samlingspartiet, Petteri Orpo.

Soini skriver på sin blogg att han aldrig trott att han skulle lämna partiets riksdagsgrupp. Anledningen till att han gjorde det är att han inte längre känner igen sig i partiet efter kongressen förra veckoslutet.

Påverkar fullmäktige

Soini hade i förväg meddelat att han inte skulle fortsätta som partiledare. Men det blev en större förändring än någon hade räknat med. Den främlingsfientlige och euroskeptiske Jussi Halla-aho, som blivit fälld för hets mot folkgrupp och hatbrott, blev ordförande och de två viceordförandeposterna besattes av personer med samma hållning.

Riksdagsgruppens splittring ger också effekter i kommunerna. Fullmäktigeledamöter som sympatiserar med utbrytargruppen får inte vara kvar i den sannfinländska familjen.

- Partiet anser att de som bytt riksdagsgrupp även lämnat partiet. Det innebär ju i praktiken att de måste bilda en ny grupp, säger Markku Saarikangas, Sannfinländarnas gruppledare i Helsingfors.

"Rätt lugnt"

Den nyvalde ledaren Jussi Halla-aho hävdar att splittringen i partiet i huvudsak begränsar sig till riksdagsgruppen.

- Vi har nu talat med en del folk för att höra hur stämningen är, och läget verkar rätt lugnt runt om i Finland, säger han till FNB.

Men det är nu fullt krig mellan tidigare partikamrater. Riksdagsledamoten Tiina Elovaara, som hoppat av, säger att anhängare till Halla-aho gjorde nazisthälsningar på partikongressen och att medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen stod utanför lokalen och delade ut tidningar.

Halla-aho hävdar att hon ljuger om vad som utspelade sig i möteslokalen och att det inte gick att hindra tidningsutdelarna. Elovaara säger att det finns bildbevis.