Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Ordvalet är avsett att skapa rädsla"

Donald Trump driver kampanjen att karavanen består av inkräktare som är på väg att invadera USA. 15 000 militärer sätts in vid gränsen tillsammans med över 2 200 från Nationalgardet.

Trump har de senaste tre åren hävdat att demokraterna öppnat gränsen för illegala invandrare som tar sig från Mexiko till USA. Han har intensifierat anklagelserna veckorna före mellanårsvalet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trump kallar inte de tusentals som just nu vandrar från Centralamerika genom Mexiko mot USA för immigranter, flyktingar eller illegala invandrare, vilket brukar vara de vanliga benämningarna. Han kallar dem istället för inkräktare som hotar att invadera USA. Det är en förskjutning av ordvalet som är avsett att skapa rädsla och en hotfull stämning. Trump säger också att det i karavanen finns kriminella, gängledare och människor från Mellanöstern.

Donald Trump gick till val på att han skulle bygga en mur mot Mexiko – som Mexiko skulle få betala. Det finns redan befästningar och omfattande övervakning av delar av den långa gränsen och kongressen har inte beviljat nya medel för den mur som Mexiko inte avser att finansiera.

Den delvis porösa gränsen mellan länderna har alltid varit en lockelse för människor som hoppats på bättre liv i USA. Uppskattningsvis bor mellan 10–12 miljoner människor i USA som saknar uppehållstillstånd och ofta kallas illegala.

Anklagar Demokraterna

Donald Trump retweetade nyligen ett inslag från Fox news där en man som kommit olagligt till USA säger att han önskar att han dödat fler än de två som han mördat. Demokraterna anklagas för att ha släppt in mannen i landet.

Hänsynslösa människosmugglare kräver tusentals dollar för den osäkra vägen och det finns ingen statistik över hur många människor som under årens lopp dukat under.

Donald Trump har nu bestämt sig för att sätta stopp för att barn som föds i USA av illegala invandrare inte skall få medborgarskap. Men Trumps idé strider mot den amerikanska konstitutionens paragraf fjorton som ger barn som är födda i USA medborgarskap. Trump vidhåller dock att han med ett presidentdekret kan förhindra medborgarskap medan höga jurister och experter hävdar motsatsen.

Trumps kampanj om att Barack Obama inte var född i USA låg i linje med de tankar som han framför inför mellanårsvalet. Den förste svarte presidenten i USA:s historia misstänkliggjordes och Trump påstod att han visste att Obama var född i faderns hemland Kenya och inte på Hawaii där hans amerikanska mor bodde, där föräldrarna träffades och där han växte upp. Obama var, enligt Trump, en olaglig president. Obamas födelseattest från Hawaii avgjorde saken men Trump har aldrig medgivit att han farit med osanning.

Föräldrar till barn som föds i USA kan inte hävda barnens medborgarskap som skäl för eget uppehållstillstånd. Barnen måste ha fyllt 21 år innan en sådan ansökan kan upprättas och då är risken överhängande att föräldrarna utvisas och även får betala böter, obetald skatt och avgifter för sjukvård och skola.

Under Barack Obamas presidentskap deporterades fler illegala invandrare än någonsin tidigare. Under Obamas åtta år fick jämförelsevis blygsamma 100 000 tillfälliga uppehållstillstånd, 30 000 har fått det under Trump hittills.

Barn skiljdes från föräldrar

Trumps beslut om hårda tag i somras har fått hård kritik då barn skiljdes från sina föräldrar och placerades i burar. Många har deporterats tillsammans med barnen men fortfarande finns barn kvar och osäkerheten kvarstår om var föräldrarna befinner sig.

USA är inte en nation med öppna gränser men immigranterna utan legala papper är en viktig billig arbetskraft i den säsongsbundna grönsaks – och fruktindustrin i Kalifornien men också som anställda i hushåll över hela USA.

Både republikanska och demokratiska politiker har under många år försökt nå enighet om hur den illegala immigrationen skall lösas men har inte kunnat komma överens. Grunden är att ingen amnesti skall utfärdas eftersom det skulle vara en signal om att de som olagligt lyckats ta sig till USA premieras framför dem som går den legala vägen och kanske får avslag trots att de har bättre skäl att få komma till USA än de som olagligt tar sig in i landet.

Trumps beslut att sända uppemot 15 000 soldater till gränsen mot Mexiko väcker kritik bland både demokrater och republikaner. Försvarsminister James Mattis säger att trupperna är ett svar på gränsbevakningens begäran. Den militära närvaron vid gränsen kommer – när soldaterna är på plats – att vara lika stor som den amerikanska i Irak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.