92 migranter som säger sig ha tvingats klä av sig innan de kördes till gränsen av turkiska myndigheter har skapat ett ordkrig mellan Grekland och Turkiet. Bilden är en arkivbild.
92 migranter som säger sig ha tvingats klä av sig innan de kördes till gränsen av turkiska myndigheter har skapat ett ordkrig mellan Grekland och Turkiet. Bilden är en arkivbild. Bild: Bruno Thevenin

Ordkrig om 92 nakna migranter: ”Ovärdigt civilisationen”

Den grekiska gränspolisen upptäckte under helgen 92 migranter som försökte korsa gränsen från Turkiet. Samtliga var nakna. Enligt vittnesmålen tvingades de klä av sig innan de kördes till gränsen av turkiska myndigheter.
– En skam för civilisationen, säger Greklands migrationsminister Nikos Mitarachi.

ANNONS
|

Upptäckten av de 92 nakna migranterna har utlöst ett ordkrig mellan Grekland och Turkiet, som redan tidigare hade en frostig stämning sinsemellan.

Migranterna, som tog sig över gränsfloden Evros i gummibåtar, har i förhör vittnat om att de tvingades ta av sig kläderna innan de fördes till gränsen i fordon av turkiska myndigheter. Det rapporterar bland annat Al Jazira och The Guardian.

Händelsen har mötts av starka reaktioner. Greklands utrikesminister twittrade en bild av flyktingarna under lördagen och skrev:

– Turkiets beteende mot de 92 migranterna som vi räddade vid gränsen i dag är en skam för civilisationen. Vi förväntar oss att Ankara utreder incidenten och äntligen skyddar sina gränser till EU.

ANNONS

”Fake news-maskin”

Från Turkiet kom motstridiga uttalanden. Fahrettin Altun, president Recep Tayyip Erdogans talesperson, svarade i sin tur i en rad tweets med att ”den grekiska fake news-maskinen har satt igång igen”.

FN:s flyktingorgan UNHCR skriver i ett uttalande att de är ”djupt bedrövade” över händelsen.

Grekland var ett av de länder som påverkades mest under flyktingkrisen 2015–2016, då över en miljon migranter från Syrien, Irak och Afghanistan kom till landet, huvudsakligen genom Turkiet.

Sedan dess har antalet migranter minskat, och Turkiet har sedan 2016 ingått ett avtal med EU där man gått med på att stoppa inflödet av migranter i utbyte mot stora summor i bistånd. Grekland anklagar dock ofta Turkiet för att ”pressa migranter” till EU för att sätta press på unionen, och Turkiet anklagar å sin sida Grekland för att våldsamt trycka tillbaka migranter som försöker korsa gränsen.

LÄS MER:Avklädda migranter funna vid grek-turkisk gräns

LÄS MER:Sydeuropa vill locka "elräkningsflyktingar"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS