Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s försvarsminister Jim Mattis.

Ord mot ord om kemvapen i Syrien

Ryssland hävdar att kemvapenattacker förbereds i Syrien i syfte att lägga skulden på regimen. President Vladimir Putin antyder också att det kan bli en förevändning för nya amerikanska angrepp. USA:s försvarsminister Jim Mattis säger att landets militära policy i Syrien inte har förändrats.

Vladimir Putin pekade inte ut någon specifik grupp eller presenterade bevis för sitt kemvapenpåstående, som var ett svar på en fråga från en journalist som undrade om han väntar sig fler amerikanska robotattacker mot Syrien.

Putin pekade bland annat ut de södra utkanterna av Damaskus som ett område där planer finns på att använda kemikalier för sedan att kunna anklaga regimen.

- Vi har information om att liknande provokationer förbereds, hävdar han.

Putins uttalande kom under en pressträff tillsammans med Italiens president Sergio Mattarella, som är på statsbesök i Moskva.

USA:s robotattack mot den syriska flygbasen Shayrat genomfördes i fredags. Totalt 59 kryssningsrobotar riktades mot basen. Angreppet var USA:s svar på den misstänkta kemvapenattacken i Khan Sheikhun i Idlibprovinsen i förra veckan då över 80 människor dödades, många av dem barn.

"Bekämpar IS"

USA har vid flera tillfällen antytt att flera attacker kan komma att ske mot den syriska regimen. Men Jim Mattis säger att USA:s militära fokus i Syrien är inriktat på att bekämpa IS (som i bland benämns Isis).

- Målet just nu i Syrien, och den militära kampanjen är fokuserad på att fullfölja det, är att knäcka Isis, att förgöra Isis i Syrien, sade Mattis på en pressbriefing i Pentagon.

Han tillade att det inte råder någon tvekan om att den syriska regeringen bär ansvaret för en giftgasattack och den har använt kemiska vapen flera gånger tidigare.

Mattis sade senare att förflyttningen av den amerikanska flottans insatsgrupp i västra Stilla havet inte är kopplad till någon specifik händelse.

"Osanna redogörelser"

Enligt amerikansk underrättelsetjänst var syrisk militär vid flygbasen ansvarig för att kemvapenattacken utfördes. Moskva har en annan förklaring – att rebeller förvarade kemiska stridsmedel i en byggnad som bombades av den syriska regimen.

Nu anklagar Vita huset Ryssland för att mörklägga vad som hände i Khan Sheikhun. I en rapport sägs att de syriska och ryska regeringarna har försökt förvilla omvärlden om kemvapenattacken med hjälp av desinformation och "osanna redogörelser".

- Rysslands påståenden följer ett mönster, att avleda skulden från regimen och försöka underminera dess motståndares trovärdighet, säger en källa i Vita huset till CNN.

Enligt turkiska myndigheter som har analyserat det kemiska ämne som spreds vid attacken den 4 april handlade det om saringas.

Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat ett utkast för en FN-resolution som kräver en utredning av den misstänkta kemvapenattacken. På tisdagen sade också Vladimir Putin att Ryssland ska begära att Organisationen för förbud mot kemiska vapen utreder händelsen.