Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har valts om av parlamentet. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Orbán: Liberala demokratins tid är över

Efter förra månadens jordskredsseger för högerpartiet Fidesz i det ungerska valet har partiledaren Viktor Orbán formellt återvalts som premiärminister för en tredje period.

Därmed blir mannen, som av Reuters beskrivs en otyglad anti-migrationsnationalist, den längst sittande premiärministern i Ungern efter kommunismens fall.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I sitt installationstal gick Orbán hårt åt de övriga EU-ländernas politik och uppmanade unionen att ändra sitt "migrationstänk".

- Unionen måste fungera som en allians av fria länder och ge upp den mardrömslika villfarelsen om ett Europas förenta stater, sade Orbán och slog fast att "EU måste återgå ett realistiskt grundtänkande".

- Till att börja med måste den (EU) ändra sitt migrationstänk.

Viktor Orbán har varit Ungerns premiärminister i åtta år och landet står efter dessa år på en stabil ekonomisk grund. Däremot har exempelvis klimatet för fria medier och för organisationer som verkar för öppna gränser hårdnat betydligt under hans styre.

Premiärministern upprepade sitt tidigare löfte om att den nya regeringen ska bygga en "kristen demokrati" och förklarade att den liberala demokratins tid i Ungern är över.

- Vi har ersatt den förlista liberala ekonomin med en kristen demokrati för 2000-talet, som garanterar folket frihet och säkerhet, slog Orbán fast i parlamentstalet.