Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin vid ett tidigare möte i Kreml. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin vid ett tidigare möte i Kreml. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Orbán bjuder in Putin till möte

Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppmanar Rysslands president Vladimir Putin till omedelbar vapenvila i Ukraina.

ANNONS

Påstötningen gjordes i en direkt konversation ledarna emellan på onsdagen. Enligt Orbán togs kontakten på Putins initiativ.

Den i söndags omvalde ungerske premiärministern bjöd in Putin till Budapest för samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Hans (Putins) respons var positiv till idén med ett möte, men med villkor, säger Orbán utan att utveckla vidare vad ryssen framfört.

Orbán har haft den närmaste relationen till Putin av alla EU-staters ledare. Han upprepade på onsdagens pressträff sitt motstånd dels mot att sända vapen från Ungern till Ukraina, dels mot att EU inför ett embargo för rysk energiimport som Ungern är beroende av i hög grad.

ANNONS

På frågan om de mördade civila i Butja, en förstad till Ukrainas huvudstad Kiev, som ryska styrkor lämnade efter sig, svarade Orbán:

– Vi måste undersöka alla hemskheter, även om vi lever i tider av massmanipulation och inte kan vara säkra på att vi kan lita på våra egna ögon.

Han efterlyser nu en "oberoende och rättvis" undersökning av dödandet i Butja.

Putin å sin sida anklagar ukrainska myndigheter för att ligga bakom "grymma och cyniska" provokationer i Butja. Detta enligt ett uttalande från Kreml efter samtalet med Orbán.

Efter samtalet gjorde Orbán klart att Ungern kommer att betala Ryssland i rubel för gasimport om så önskas, vilket är i strid med vad andra EU-ledare uttryckt.

Rättad: AFP påpekar att Putin inte uttalade sig positivt om vapenvila utan om mötet i Budapest.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS