Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Optimism om tyska koalitionsförhandlingar

Kamp mot kärnvapen, restriktivitet i vapenexporten samt goda relationer till både Nato och Ryssland. I Tyskland försöker fyra partier enas om ett underlag för ett framtida regeringssamarbete – och nu luftas försiktig optimism.

- Vi har satt segel, vi rör oss framåt. Men jag skulle fortfarande vilja ha mer vind från alla sidor, säger Michael Kellner, miljöpartiet De grönas generalsekreterare, enligt nyhetsbyrån AP.

Nedräkningen har börjat i Tyskland. På torsdag i nästa vecka ska den brokiga grön-mitten-höger-skaran ha enats om ett gemensamt utkast, som i sin tur ska ligga till grund för formella koalitionsförhandlingar. Sonderingssamtalen kantades till en början av konflikter och ultimatum, men de senaste dagarna tycks tongångarna ha blivit något mer försonliga.

"Avgörande vecka"

Också Michael Grosse-Broemer, chefsinpiskare i parlamentet förbundsdagen för förbundskansler Angela Merkels krisdemokratiska CDU, säger att partierna nått många kompromisser.

- Vi ser med självförtroende fram mot nästa vecka. Vi står inför den avgörande veckan, säger han.

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån Reuters sett har partierna enats om fortsatt åtagande gentemot Nato och Tyskland förbindelse med USA, men också att goda relationer med Ryssland eftersträvas.

Partierna är också överens om att sätta in en diplomatisk offensiv i kampen mot kärnvapen, att vara restriktiva med den tyska vapenexporten och att verka för en gemensam hållning för EU:s vapenexport.

Dessutom understryker dokumenten vikten av världshandel och att stärka rollen för Världshandelsorganisationen WTO.

Kan släppa krav

De gröna har i veckan antytt att de kanske kan släppa kravet på förbud mot förbränningsmetoder till 2030, samt stängning av kolkraftverk.

Också liberala FDP visar kompromissvilja. Partiledaren Christian Lindner säger i en intervju med Der Spiegel att partiet backar från tidigare krav om att fasa ut EU:s stödfond ESM.

- Som elvaprocentsparti kan man inte diktera vägen för Tyskland och hela Europa, säger han.

Merkels kristdemokratiska union vill omvandla ESM till en europeisk valutafond som kontrollerar euroländernas budgetpolitik.