Dr Oz kändisskap inleddes i en av Oprahs tv-shower, där han var en ofta återkommande gäst och lanserades som en kunnig husdoktor.
Dr Oz kändisskap inleddes i en av Oprahs tv-shower, där han var en ofta återkommande gäst och lanserades som en kunnig husdoktor. Bild: TT

Oprah Winfrey tar ställning mot sin förre kollega Dr Oz i valet

Donald Trump, Joe Biden, Kamala Harris och Barack Obama i all ära. Men när mediestjärnan Oprah Winfrey tar till orda väcker det extra uppståndelse. Nu ger hon sig in i debatten om valet i Pennsylvania.

ANNONS
|

Pennsylvania tillhör de vågmästarstater som brukar vara med och avgöra presidentval. 2020 vann Joe Biden en knapp seger över Donald Trump. Men i mellanårsvalet på tisdag den 8 november är det styrkeförhållandet i senaten som står på spel. Den nuvarande republikanske senatorn Pat Toomey har bestämt sig för att inte ställa upp till omval. Han var en av sju republikanska senatorer som röstade för att ställa Donald Trump inför riksrätt efter stormningen av Kapitolium.

Det ledde i sin tur till att han utsattes för en hatkampanj och isolerades helt av republikanerna. Hans möjlighet att klara det republikanska primärvalet och bli partiets senatskandidat ännu en gång var i praktiken noll.

ANNONS

Och när Toomey försvann öppnade sig fältet både för nya republikanska förhoppningsfulla och för demokraterna att göra en allvarlig ansats att vinna den lediga senatsplatsen. Alla delstater har två senatorer – oberoende av delstaternas storlek – och den andre senatorn från Pennsylvania är demokraten Bob Casey som vann sitt senaste omval 2018 och tros ställa upp igen 2024. Mandatperioden i senaten är sex år och de 100 senatorerna väljs enligt ett rullande system, i år är det 35 platser som är aktuella.

Om demokraterna vinner årets senatsval är det en viktig seger.Det nuvarande styrkeläget i senaten är 50-50 med vicepresidentens utslagsröst som avgör.

Båda kandidaterna väcker uppmärksamhet

Och just vikten av att vinna senatsplatsen i Pennsylvania innebär att hela det tunga demokratiska gardet med president Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och den tidigare presidenten Barack Obama är på plats vid valmöten de sista skälvande dagarna av valkampanjen. Donald Trump är det starkaste republikanska kortet och även han satsar stort i Pennsylvania.

De två kandidaterna som står mot varandra har dessutom personligen väckt mycket uppseende, vilket medverkar till en intensiv mediebevakning som går långt utöver vad ett ”vanligt” jämt val innebär.

* Demokraterna har valt John Fetterman som både till utseende och tal syns och hörs. Över två meter, kraftigt tatuerad, oftast klädd i jeans och tröja med luvan neddragen över pannan och med ett färgrikt språk. Han innehar en politisk post i Pennsylvania och lovar tuffa tag mot brottsligheten i delstaten.

ANNONS

* Republikanen Mehmet Oz har inte mycket politisk erfarenhet i bagaget men rider på sitt kändisskap som läkare i den egna tv-showen Dr Oz. Också han lovar att bekämpa brottsligheten och – med en travestering av Donald Trumps budskap – att ”göra Pennsylvania stort igen.”

Fick allvarlig stroke i våras – nu utmanar han Oz

Åsiktsmässigt står kandidaterna långt ifrån varandra. Fetterman till vänster och Oz till höger.

När John Fetterman i våras drabbades av en allvarlig stroke antogs det att han skulle dra sig ur kampanjen. Men Fetterman repade sig, dock är han ännu inte fullt återställd. TV- debatten nyligen mellan Fetterman och Oz – som skjutits upp flera gånger – blev en smärtsam upplysning om att Fetterman har en bra bit kvar innan han kan finna ord och uttrycka sig som förr. Läkaren Oz behövde inte påminna om det utan tittade bara beklagande på sin motståndare.

Fetterman har visserligen förlorat sitt solida försprång sedan i våras men opinionsmätningarna ger honom dagarna före valdagen ännu ett försprång.

Och det är här som Oprah Winfrey kommer in i bilden. Dr Oz är en ”produkt” av Oprahs tv-shower där han var en ofta återkommande gäst och lanserades som en kunnig husdoktor. Hans popularitet hos Oprah ledde till att han fick sin egen TV-show.

ANNONS

Avslöjar vem hon skulle ha röstat på

Men med möjligheten att Oz kan vinna senatsvalet har Oprah Winfrey valt att ta händerna från sin tidigare lanserade doktor och säger i ett uttalande att hon redan skulle ha röstat på John Fetterman om hon bott i Pennsylvania. Hon behöver inte lägga ut texten så mycket mer. Oprahs utspel tolkas som att hon har sett igenom Dr Oz och framför allt hans möjligheter att representera kvinnor i delstaten.

Oprah är sparsmakad när det gäller att göra politiska utspel. Hennes uppställning för Barack Obama i ett tidigt stadium av hans presidentvalskampanj anses ha haft en positiv inverkan.

Däremot är ”kändisars” uppställningar för olika kandidater generellt oftast ett tveeggat svärd. När kända personer på allvar började användas i kampanjerna på 1980-talet (med John F Kennedys kampanj som förlaga med toppnamn i underhållningsvärlden som draghjälp) fanns det en kändiseffekt. Men med allt fler ”influencers” som vill göra sina röster hörda dränks mycket i det starka bruset.

Oprahs röst kan vara undantaget, just av skälet att hon sällan använder den politiskt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS