Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó visar upp märken efter handbojor vid ett valmöte i Caraballeda.

Oppositionsledare: Vem styr Venezuela?

Oppositionsledaren och ordföranden i Venezuelas kongress, Juan Guaidó, greps av underrättelsetjänsten när han var på väg till ett politiskt möte. Han släpptes senare under dagen, men president Nicolás Maduros regering förnekar all kännedom om gripandet.

I fredags sade Juan Guaidó att han är beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa nyval. På väg till ett politiskt möte i staden Caraballeda greps han av beväpnade och maskerade män i bilar från landets säkerhetstjänst, uppgav Guaidós hustru.

- De tvingade ut oss ur bilen. De slog honom inte men sade att de skulle gripa honom, sade Fabiana Rosales.

Informationsministern Jorge Rodriguez förnekar att regeringen hade något att göra med gripandet, och att det utförts av agenter som tagit lagen i egna händer i syfte att hjälpa oppositionen genom att skapa en "medial show".

Varnar Maduro

När han släppts möttes Guaidó av hundratals anhängare och sade att Maduro inte längre kontrollerar Venezuelas väpnade styrkor.

- Vem styr regimen nu? Om de redan erkänner att de inte har kontroll över säkerhetstjänsten har de stora problem på Miraflores, sade Guaidó och syftade på presidentpalatset. Han fortsatte med att varna Maduro:

- Det är andra spelregler nu. Folket är på gatorna. Symbolerna för påtryckningar, motstånd och styrka är här.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo fördömde på Twitter det "godtyckliga" gripandet.

"Vi uppmanar säkerhetstjänsten att upprätthålla konstitutionen och det venezuelanska folkets rättigheter. USA och världen tittar på", skriver han.

Uppmanar till massprotest

Oppositionen anser att president Nicolás Maduro, som nyligen svurits in för ytterligare en mandatperiod gjort detta i strid mot lagen. Guaidó tillträdde som ordförande för kongressen den 5 januari. Han har uppmanat sina anhängare till massprotester den 23 januari som ett led i att försöka avsätta Maduro.

Maduro valdes förra året i ett omdiskuterat presidentval som har mött skarp kritik, och många länder har stämplat hans nya mandatperiod som olaglig.