Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malaysias oppositionsledare och före detta premiärminister Mahathir Mohamad under en intervju med nyhetsbyrån AP i staden Putrajaya den 18 april.

Oppositionsledare utreds för falska nyheter

Den malaysiske oppositionsledaren Mahathir Mohamad utreds av polis – för att ha spridit falska nyheter, enligt en ny kontroversiell lag.

Anklagelserna gäller ett uttalande han gjorde under helgen om att det skett ett försök att sabotera ett flygplan han hyrt för att ta sig till ön Langkawi, där han formellt skulle registrera sin kandidatur. Landets luftfartsmyndighet och flygbolaget uppger att planet drabbats av ett tekniskt fel, men avfärdar att det skulle handla om sabotage.

Den tidigare premiärministern, som utmanar sittande Najib Razak i valet nästa onsdag, tog sig i slutändan till ön med ett annat flygplan.

Polisen i Kuala Lumpur meddelar att den tagit emot en anmälan mot Mahathir Mohamad och inlett en utredning enligt den nya kontroversiella lagen mot spridandet av falska nyheter.

Anmälan ska ha lämnats in av en grupp som stödjer premiärminister Najib Razaks parti, rapporterar lokala medier.

- De kan dra mig inför domstol. Jag har inga falska nyheter. Bara sanning, säger Mahathir Mohamad till tidningen The Star.

Lagen om falska nyheter röstades igenom i parlamentet i april. Den stadgar att spridandet av nyheter som bedöms som "helt eller delvis falska" kan straffas med fängelse i upp till sex år, eller böter.

Kritiker anser att lagen syfte är att tysta oppositionen och inskränka yttrandefriheten inför valet.