Den etiopiske oppositionspolitikern Jawar Mohammed. Arkivbild.
Den etiopiske oppositionspolitikern Jawar Mohammed. Arkivbild. Bild: Mulugeta Ayene/AP/TT

Oppositionella i Etiopien åtalas för terrorism

ANNONS

De etiopiska oppositionspolitikerna Jawar Mohammed och Bekele Gerba åtalas för krigsbrott, däribland terrorism och våldsprovokation, meddelar åklagarmyndigheten.

Anklagelserna har koppling till oroligheterna som bröt ut efter mordet på den politiske aktivisten och sångaren Hachalu Hundessa i huvudstaden Addis Abeba i juni. Omkring 240 människor dödades i etniskt motiverat våld och under sammandrabbningar med militärer och polis dagarna efter mordet.

Strax före sin död hade Hachalu Hundessa öppet kritiserat det etiopiska ledarskapet.

Över 9 000 människor greps efter oroligheterna, och premiärminister Abiy Ahmed har anklagats för att utnyttja situationen till att tysta oppositionella. Utöver Jawar Mohammed och Bekele Gerba åtalas ytterligare 22 personer, däribland flera tongivande kritiker av premiärministern.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS