Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Opposition varnar för samtal med Lukasjenko

Belarus förväntar sig samarbete med EU om migranterna vid Polens gräns. Men oppositionen varnar för samtal med regimen i landet.

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko kritiserar EU för att vägra samtala om läget för migranterna som befinner sig vid landets gräns till Polen. Lukasjenko uppmanar också Tyskland att ta emot omkring 2 000 migranter som befinner sig vid gränsen.

Belarus ledare hänvisar till ett tidigare telefonsamtal han haft med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Lukasjenko antyder att han då fick löfte om att EU skulle agera.

– Men de har inte kontaktat oss, säger Lukasjenko enligt AP.

"Mycket underligt"

EU:s talesperson Peter Stano säger att unionen utforskar möjligheter att föra samtal med motparter i Belarus, och med FN-myndigheter.

Samtidigt finns det fortsatta frågetecken kring det oväntade samtalet mellan Merkel och Lukasjenko tidigare i november.

Svetlana Tichanovskaja, som kommit att bli en ledande person inom oppositionen i Belarus och som befinner sig i exil, uppmanade EU-ländernas ledare att undvika kontakter med makten i Minsk.

Hon karakteriserade Merkels samtal med Lukasjenko som "mycket underligt", skriver AFP.

– Jag förstår att det gjordes för att försöka trappa ned läget vid gränsen, men för Belarus invånare var det mycket underligt, sade Tichanovskaja på en konferens i Wien.

Kontakter med regimen i Minsk ökar bara dess åsikt att den har klarat sig från bestraffningar i samband med migrantkrisen, enligt Tichanovskaja.

Pekar på Ryssland

EU betraktar forslandet av migranter till Polens gräns som en fientlig handling av Belarus. Under de senaste veckornas uppståndelse har ett tiotal migranter avlidit i skogsområden längs med gränsen.

USA:s ambassadör i Minsk Julie Fisher sade vid ett videosammanträde på måndagen att Ryssland – Aleksandr Lukasjenkos främsta allierade – står berett att dra fördel av migrantkrisen och att det avleder uppmärksamhet från ryskt agerande vid Ukrainas östra gräns.