Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen har konstaterat att förgiftningarna i brittiska Salisbury och näraliggande Amesbury orsakades av samma typ av nervgiftet Novitjok. Arkivbild.

OPCW: Novitjok bakom brittiska förgiftningar

Laboratorieundersökningar av det nervgift som dödade 44-åriga Dawn Sturgess och skadade en rad andra personer i Storbritannien bekräftar att det handlar om Novitjok. Ex-spionen Sergej Skripal förmodas ha varit målet för attacken i mars.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har nu slagit fast att det rör sig om samma typ av nervgiftet i de båda fallen.

Det var i mars som den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal utsattes för Novitjok i staden Salisbury, i vad som beskrivs som en attack. Båda skadades allvarligt, men återhämtade sig efter att ha vårdats på sjukhus.

Ryssland pekades tidigt ut för att ligga bakom attacken med giftet – som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen – vilket Moskva envist förnekat.

I slutet av juni, utsattes Dawn Sturgess och en man för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Sturgess avled och mannen fick livshotande skador. Mannen blev dock gradvis bättre. Händelsen i Amesbury berodde av allt att döma på att de båda drabbade kom i kontakt med en behållare med gift i.

Storbritannien har förberett en begäran om utlämning av två män från Ryssland som misstänks ligga bakom nervgiftsattacken.