Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Omvärldens reaktioner efter misstänkta terrordådet i Wien

Ett misstänkt terrorattentat i Wien väcker känslor över hela världen. På sociala medier rasar reaktionerna in från både världsledare och privatpersoner.
”Vi, fransmännen, delar det österrikiska folkets chock och sorg i kväll”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Frankrike:

Den franska presidenten Emmanuel Macron var snabb med sina kondoleanser till de drabbade i Österrike: ”Vi, fransmännen, delar det österrikiska folkets chock och sorg i kväll gällande en attack i hjärtat av deras huvudstad Wien. Detta är vårt Europa. Våra fiender måste veta vem de har att göra med. Vi ger inte upp någonting”, skriver han på Twitter.

Frankrike har de senaste veckorna själv drabbats av ett antal terrorattacker. Bland annat i Nice och i Paris där en lärare fick sitt huvud avhugget.

LÄS MER: Fler gripna efter knivattacken i Nice

Sverige:

För svensk del reagerade flera politiker. Statsminister Stefan Löfven (S) fördömer dådet i den österrikiska huvudstaden och skriver i en tweet att han tänker på offren och deras familjer och att alla nu måste stå enade mot attacker mot det öppna samhället.

Även från den svenska oppositionen kom reaktioner. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch twittrade under kvällen följande om attacken i Wien.

LÄS MER: Misstänkt terrorattack i centrala Wien

EU:

Kondoleanser kom även från Ursula Von Der Leyen, EU-kommissionens ordförande, som skriver på Twitter att hon är chockad och ledsen över den brutala attacken i Österrike. Hon skriver också att Europa står i solidaritet med Österrike.

Österrike:

Enligt flera österrikiska medier har Österrikes förbundskansler, Sebastian Kurtz, varit i krismöten med anledning av attackerna i huvudstaden. Men på twitter tackar han för de kondoleanser och meddelanden han fått från olika världsledare. Han tackar särskilt för solidariteten från övriga ledare i EU.

Norge:

Statsminister Erna Solberg uttryckte sina kondoleanser till Österrike och skriver bland annat att vi alla måste stå enade mot hat och våld.

Nederländerna:

Mark Rutte är premiärminister i Nederländerna och även han skickade sina kondoleanser till Österrike. Något han också meddelat personligen till Sebastian Kurtz, enligt Ruttes tweet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.