En turkisk soldat skriver "Turkiet" på en vägg i Afrin, sedan president Erdogan meddelat att turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper tagit kontrollen över stadens centrala delar.
En turkisk soldat skriver "Turkiet" på en vägg i Afrin, sedan president Erdogan meddelat att turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper tagit kontrollen över stadens centrala delar.

Omvärlden kräver snabb hjälp till Afrin

FN, USA och hjälporganisationer larmar om att det behövs snabba hjälpåtgärder för de civila i staden Afrin i Syrien, och pekar på vikten av att få tillträde dit. Syrien kräver att de turkiska styrkorna lämnar staden.

ANNONS
|

- Trovärdigheten hos ett turkiskt Röda halvmånen som ska jobba med den kurdiska befolkningen i Afrin är närmast noll, säger Internationella Röda korsets ordförande Peter Maurer som anser att behovet av opartisk hjälp är stort.

I helgen tog turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper kontroll över de centrala delarna av staden i en insats som pågått sedan den 20 januari. Maurer betonar vikten av att hjälpa dem som finns kvar, men varnar för att det var svårt att nå fram även tidigare.

ANNONS

Kräver Turkiet lämnar

FN uppmanar till att snabbt hjälpa invånarna i Afrin samt i östra Ghouta med förnödenheter och kallar situationen katastrofal, samtidigt som USA:s utrikesdepartement till Turkiet uttrycker oro och hänvisar bland annat till rapporter om plundring i Afrin.

- Vi har upprepade gånger uttryckt vår djupa oro till turkiska myndigheter över situationen, säger UD:s talesperson.

Syriens regering kräver att den turkiska militären lämnar Afrin, och kallar Turkiets invasion olaglig.

- Syrien kräver att de invaderande styrkorna omedelbart drar sig tillbaka från syriskt territorium som de ockuperat, skriver syriska UD till FN.

"Eldupphör måste följas"

FN:s säkerhetsråd tar upp situationen i Syrien under ett möte på måndagskvällen. Sverige uppmanar till att följa säkerhetsrådsresolutionen från 2014 om eldupphör, som man tog initiativ till tillsammans med Kuwait.

"Eldupphöret gäller för hela Syrien, inklusive i östra Ghouta och Afrin, för att möjliggöra att humanitär hjälp når de drabbade och för att skydda det syriska folket. Samtliga parter måste följa resolutionen. Syrien och Ryssland har ett särskilt ansvar", lyder ett skriftligt uttalande från Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

ANNONS

Många hemlösa

Offensiven i Afrin har gjort många hemlösa. Enligt Hevi Mustafa, lokalpolitiker i staden, är fler än 200000 utan mat, vatten och tak över huvudet.

- De som har bilar sover i bilarna, de som inte har några sover under träden med sina barn, säger hon till Reuters.

På måndagen dödades sju civila i Afrin i en explosion, liksom fyra stridande i rebellstyrkan Fria syriska armén.

Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag uppger att turkisk militär inte kommer att stanna i Afrin, utan kommer att överlämna området till de "rättmättiga ägarna".

Landet kommer att fortsätta sin offensiv mot kurdisk YPG-gerilla längs med Turkiets gräns och om nödvändigt in i norra Irak, meddelar president Recep Tayyip Erdogan.

TT-AFP-Reuters

ANNONS