Italien vill att hjälpfartyget Aquarius tas i beslag. Arkivbild.
Italien vill att hjälpfartyget Aquarius tas i beslag. Arkivbild.

Omtvistat räddningsfartyg ska beslagtas

Italienska myndigheter har utfärdat en order om att räddningsfartyget Aquarius ska beslagtas – efter anklagelser om illegal avfallshantering, uppger Läkare utan gränser.

ANNONS
|

Aquarius har undsatt tusentals flyktingar och migranter i nöd på Medelhavet, men även hamnat i den politiska hetluften flera gånger. Nu misstänks fartyget ha gjort sig av med avfall på ett icke tillåtet sätt.

Enligt utredare ska 24 ton potentiellt giftigt avfall ha slängts som vanligt avfall, enligt italienska medier. Utredningen leds av åklagare på Sicilien men anklagelserna tillbakavisas av Läkare utan gränser.

"Alla våra hamnförfaranden, även avfallshantering, har alltid följt standardprocedurer", säger hjälporganisationens chef i Italien, Gabriele Eminente, i ett uttalande.

"Det enda brott vi ser på Medelhavet i dag är den totala avvecklingen av räddningsoperationerna", fortsätter han.

ANNONS

Konton blockerade

Läkare utan gränser uppger även att de fått sina bankkonton i Italien blockerade.

Aquarius ligger för tillfället för ankar i den franska staden Marseille sedan Panama dragit tillbaka sin flaggning av fartyget i september. Organisationerna som hyr båten, Läkare utan gränser och SOS Mediteranée, har tidigare anklagat Italien för att ha pressat Panama till avregistreringen.

I hetluften

I samband med avregistreringen blev 58 flyktingar fast på fartyget i flera dagar innan Frankrike, Tyskland, Spanien och Portugal enades om att gemensamt ta emot dem.

Det är inte första gången räddningsfartyget har hamnat i blåsväder. Aquarius blev under sommaren en symbol för hur långt ifrån varandra EU-länderna står i migrationsfrågan när Italien i juni vägrade ta emot fartyget med 629 flyktingar ombord.

Den nytillträdda italienska regeringen fick då skarp kritik från bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron.

TT-AFP

Fakta: Migranter som kommit sjövägen

Fram till den 20 november i år har 102882 migranter och flyktingar tagit sig in i Europa sjövägen. Det är betydligt färre än förra året då totalt 172301 personer kom över Medelhavet.

Spanien är det främsta målet för migranterna och hittills i år har 56187 människor anlänt till landet. Därefter kommer Grekland med 28687 människor, och Italien med 22473.

Antalet migranter som tagit sig till Italien sjövägen hittills i år har minskat kraftigt jämfört med samma period 2017, då 114550 människor kom till landet.

Hittills i år uppskattas 2063 människor ha omkommit när de har försökt korsa Medelhavet.

Den tidigare rutten från Turkiet till Grekland har minskat kraftigt sedan EU och Turkiet kom överens om ett avtal i mars 2016.

Källa: UNHCR, IOM

ANNONS