Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Omstridd avrättning stoppad

Högsta domstolen i USA har – för tillfället – satt stopp för avrättningen av en dödsdömd fånge i Arkansas. Det kan i praktiken innebära ett permanent stopp. Men delstaten planerar ytterligare en rad avrättningar de kommande dagarna.

I måndags skulle två fångar ha avrättas i Arkansas, de första avrättningarna i delstaten på 12 år. Men de stoppades bara timmar innan av delstatens högsta domstol, med röstsiffrorna 4–3. Orsaken var att man vill vänta in besked i en av de många delprocesser fångarnas advokater driver för att hindra att domarna verkställs.

Ett av besluten överklagades då till USA:s högsta domstol, som avslog. Den dödsdömde hade hunnit äta vad han trodde var hans sista måltid innan beskedet kom.

Kan vara avgörande

Högsta domstolens beslut stoppar inte avrättningen permanent, och påverkar inte heller de övriga. Men beslutet innebär i just det fallet sannolikt en fördröjning på flera veckor, skriver CNN. Och eftersom drogen som ska användas vid det laget kan vara obrukbar, kan det vara avgörande.

Det höga tempot – åtta planerade avrättningar på elva dagar – beror på att ett av läkemedlen, midazolam, som används vid avrättningar, kommer att gå ut i slutet av april.

"Det har varit en ansträngande dag för oss alla, men i morgon kommer vi att fortsätta att bestrida överklaganden och försök att förhindra att rättvisa skipas för offrens familjer", sade delstatsguvernören Asa Hutchinson i ett uttalande enligt AFP.

Många parallella processer

Olika juridiska processen pågår i olika instanser samtidigt, och måndagen innebar också ett bakslag för de dödsdömda männen. En appellationsdomstol ändrade beslutet som fattats av en lägre instans, om att stoppa avrättningarna med motivet att fångarna sannolikt kommer att lyckas visa att den planerade avrättningsmetoden strider mot konstitutionen.

Något appellationsdomstolen alltså inte höll med om.

Massavrättningen saknar motstycke i USA:s historia och har kritiseras på flera håll. Även läkemedelsföretaget som står bakom midazolam har bett domstolen att stoppa Arkansas planer.

Nästa avrättning är planerad till torsdag.