Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Brett Kavanaugh, som USA:s president Donald Trump nominerat till posten som domare i Högsta domstolen.

Omröstning om omstridd domare närmar sig

FBI:s utredning av sexanklagelserna mot USA:s tilltänkte HD-domare Brett Kavanaugh är klar och en omröstning om hans utnämning ska hållas på lördag. Men det är ännu inte känt vad undersökningen innehåller eller det stöd som krävs för att få domarkandidaten godkänd räcker till.

Utredningen lämnades över till justitieutskottet mitt i natten mot torsdagen, amerikansk tid, och då fick utskottets 21 ledamöter läsa den. Först ut var den republikanske ordföranden Chuck Grassley, som direkt gick ut med att rapporten inte innehöll uppgifter som styrkte anklagelserna om sexuellt övergrepp.

I strid ström kommenterade sedan senatorer från båda sidor rapporten. Alla följde respektive partis linje – Republikanerna att bevisen inte räckte, Demokraterna att FBI inte hade fått tillräckligt med tid för att göra en grundlig utredning.

Inte offentlig rapport

Av de fem senatorer – tre republikaner och två demokrater – som ännu inte har aviserat sin inställning till Kavanaugh uttalade sig tre under torsdagskvällen. Demokraten Heidi Heitkamp sade att hon tänker rösta mot Kavanaugh, medan republikanerna Jeff Flake och Susan Collins bara ville säga att de tyckte att utredningen varit grundlig.

Rapporten kommer inte att offentliggöras och finns inte i PDF-form eller som e-post, utan enbart som pappersutskrifter. Alla senatorer ska kunna läsa den, men inte deras medarbetare.

Även Vita huset har fått rapporten och där är man "helt övertygad" om att domarkandidaten kommer att godkännas, skriver biträdande pressekreterare Raj Shah på Twitter.

Fem senatorer i fokus

Efter en debatt i senaten sade flera republikanska senatorer att det kommer bli en omröstning om Kavanaugh på lördag.

- Förhoppningsvis är vi 48 timmar från att ha en ny domare i högsta domstolen, sade Chuck Grassley.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell har schemalagt en första omröstning om Kavanaugh redan på fredag. Den syftar, enligt senatens ålderdomliga regler, till att avsluta debatten om honom och är ett krav för att själva voteringen om Kavanaughs utnämning ska kunna äga rum.

Det är dock fortfarande inte helt säkert att Republikanerna har alla röster de behöver. Partiet har minsta möjliga majoritet i kammaren, 51 av de 100 platserna, och det är inte alls säkert att de får igenom domarkandidaten. Blir det oavgjort är det vicepresident Mike Pence som kastar den avgörande rösten.

Skarp kritik

Samtidigt haglar kritik mot såväl rapporten som Kavanaugh. Professor Christine Blasey Ford, den som först framförde anklagelser om sexuella övergrepp mot domaren och som i förra veckan vittnade inför justitieutskottet, har inte hörts av FBI:s utredare – vilket hennes advokater är kritiska till. Att president Donald Trump vid ett politiskt massmöte i veckan löjliggjorde sig över hennes vittnesmål, i synnerhet de detaljer som hon inte minns, har fått stark kritik men försvaras av Vita huset.

I tidningen The New York Times argumenterar över 1 000 professorer och lektorer i juridik för att Kavanaugh inte ska godkännas. Detta då han genom sitt stundtals ilskna och partiska framträdande inför justitieutskottet inte visade prov på det "juridiska temperament" som krävs, anser de. Kyrkoorganisationen The National Council of Churches, som representerar kyrkor med över 40 miljoner troende, är av samma åsikt. I ett uttalande manar de Kavanaugh att dra tillbaka sin kandidatur eftersom han visat sig vara "extremt partisk".