Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild på Israels premiärminister Naftali Bennett.  Bild: Sebastian Scheiner
Arkivbild på Israels premiärminister Naftali Bennett. Bild: Sebastian Scheiner

Omikron-larm oroar – Israel stänger gränsen helt

Larmen om den nya omikronvarianten har spridit sig över världen i snabb takt. Efter ett bekräftat och sju misstänkta fall i Israel väljer landet nu att stänga sin gräns helt för icke-israeler, rapporterar Reuters.

Under lördagen meddelade Israel att de stänger sina gränser helt, det första landet att göra så sedan omikron började spridas. Israeliska medborgare som befunnit sig utomlands fram till söndag, då inreseförbudet träder i kraft, kommer att behöva sitta i karantän vid hemkomsten.

Israel sade även att de återigen skulle spåra befolkningens rörelser genom deras mobiltelefoner, med hjälp av medel annars avsedda för kontraterrorism, i hopp om att kunna behärska smittspridningen.

Hittills har Israel bekräftat ett fall av omikronvarianten, med ytterligare sju misstänkta fall. Det är okänt om den bekräftat smittade personen var vaccinerad, rapporterar Reuters, men tre av de sju personer med misstänkt smitta ska vara dubbelvaccinerade.

LÄS MER: Oro för ny covidvariant – kan undkomma immunförsvaret

Utvärderar vaccinets effektivitet

Landet planerar vara avskärmat i 14 dagar, och under tiden hoppas man kan samla tillräckliga mängder data för att utvärdera hur väl vaccinet står emot den nya varianten.

Enligt inrikesminister Ayelet Shaked arbetar man utifrån hypotesen att vaccinet är effektivt, men att de ”inte ännu vet till vilken grad.” Shaked säger också, enligt Reuters, att varianten troligtvis redan spridits till de flesta länderna i världen.

Drygt 57 procent av Israels invånare är fullvaccinerade. Den relativt låga siffran beror på att israeler sedan en tid tillbaka ansetts vara fullvaccinerad om man tagit sin tredje dos, alternativt om man tagit sin andra dos inom de senaste fem månaderna.

LÄS MER: New Yorks guvernör utlyser nödläge – omikron oroar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.