Ombokning eller pengarna tillbaka

ANNONS
|

Om flyget ställs in eller försenas mer än fem timmar har resenären rätt att boka om eller boka av. Det gäller även vid extraordinära händelser.

– Det beror på vad man själv önskar som resenär. Vid avbokning får man tillbaka hela beloppet, säger Jessie Cargill-Ek, jurist vid Konsumentverket.

Den som bokar om sitt flyg eller som väntar på ett försenat flyg och därför tvingas vara kvar på flygplatsen har rätt till mat och dryck i skälig proportion till väntetiden.

– Om man ska flyga vidare eller har bokat om sin resa kan man även ha rätt till hotell om det skulle behövas, samt transport till och från hotellet. Om man avbokar kan man däremot inte förvänta sig någon mer assistans från flygbolaget, säger Jessie Cargill-Ek.

ANNONS

SAS har ställt in all sin trafik i hela världen. Några plan hann till Arlanda på torsdagskvällen innan också den flygplatsen stängdes klockan 18. Sedan blev det tvärstopp. Även om de riktigt långväga flighterna skulle kunna starta problemfritt från andra kontinenter och omdirigeras till södra Europa görs inte det.

- Detta är verkligen exceptionellt, säger bolagets presschef Elisabeth Manzi. Jag tror inte att någon på SAS har varit med om något liknande. Annat som hänt har alltid varit lokalt; det har alltid gått att flyga någonstans. Men inte nu. Alla våra flyg går ju till och från Skandinavien.

Passagerarna erbjuds att boka om till senare datum eller få full ersättning för biljetten. De som skulle ha lyft från Landvetter får meddelande per SMS om att resorna är inställda, de som inte nås av detta får återvända hem.

De som blir strandsatta utomlands får samma val: ombokning eller pengarna tillbaka för att ordna resan bäst de kan. Skillnaden är att de som väljer att boka om under väntetiden får kost och logi, och pengar till klädinköp och annat på flygbolagets bekostnad.

City Airlines ställde in alla avgångar från klockan två på torsdagen. Dessutom ställdes det plan in som skulle ha lättat från Sundsvall klockan sju på fredagsmorgonen för att flyga till Göteborg.

ANNONS

Det Göteborgsplan som skulle ha lämnat Barcelona vid lunchtid klockan ett i går startar tidigast klockan fem i dag, meddelar bolaget på sin hemsida som kommer att uppdateras efter hand. City Airlines erbjuder full återbetalning till dem som vill resa på annat sätt eller ombokning till senare flyg.

Fritidsresor hann få iväg sina planerade avgångar på torsdagsförmiddagen men de solbrända semesterfirare från Hurghada som skulle ha landat på Landvetter senare på dagen gjorde inte det.

- Dom behåller vi där, säger bolagets informatör Marie Malmros.

Tidigare på torsdagen hade de som skulle flyga på fredagen uppmanats att trots allt ta sig till flygplatserna, men på eftermiddagen kom kontraorder: Stanna hemma! De västsvenskar som skulle till Cypern fick besked via sms att ny information skulle meddelas vid lunchtid i dag.

- Vår ambition är att alla ska i väg, men detta är ju helt utanför vår kontroll. Det bestämmer myndigheterna, säger Malmros.

Däremot kommer alla som redan är ute att få flyga hem. Så småningom. På ena eller andra sättet.

Apollo, Fritidsresor och Ving hade enligt TT sammanlagt drygt 2500 svenska resenärer som skulle ha kommit till Sverige på torsdagen. En del plan som skulle till Sverige lyfte aldrig medan andra omdirigerades till andra flygplatser, till exempel Berlin.

ANNONS

–Vi har sammanlagt fyra plan som landar i Berlin och Hannover. Sedan får de åka buss hem till Sverige, sade Magdalena Öhrn, informationschef vid Ving till TT

Från början var det tänkt att några plan skulle omdirigeras till Helsingfors, men under torsdagen kom det besked om att även den flygplatsen skulle stängas.

–Vårt plan som skulle landa där omdirigeras till en annan flygplats, sade Pernilla Enkler, informatör vid Apollo.

Vad som händer med avgångar från och till Sverige på fredagen och i helgen var inte klart ännu. Flera tusen resenärer berörs.

ANNONS