Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Omar Mateen sköt ihjäl 49 på nattklubben

Här är bilden på terroristen Omar Mateen, 29, som sköt ihjäl 49 personer i den värsta masskjutningen i amerikansk historia. Ytterligare 53 personer vårdas på sjukhus för skottskador. Strax före massakern ringde Omar Mateen 911 - och svor trohet till Islamiska Staten - som nu tar på sig dådet. Obama uttrycker sina "djupaste kondoleanser" efter dådet som skakar USA.

49 personer sköts till döds inne på gayklubben Pulse i amerikanska Orlando i natt. 53 vårdas fortfarande på sjukhus och polisen befarar att dödssiffran kommer stiga.

Läs också: Svenskar i Orlando skakade av den tragiska masskjutningen

Massakern benämns som den värsta masskjutningen som skett i amerikansk historia.

Skytten är nu identifierad som 29-årige Omar Mateen, rapporterar åtskilliga amerikanska medier - som hänvisar till flera av varandra oberoende poliskällor.

Enlig CNN svor Omar Mateen trohet till terrorsekten IS före dådet - och ringde larmnumret 911.

Strax efter klockan 20 svensk tid höll USA:s president Barack Obama en presskonferens. Han gav sina kondoleanser till de anhöriga och till hela HBTQ-samhället. Bland annat sa han att:

- Det här dådet skedde inte bara på en nattklubb. Det skedde på ett ställe dit människor går för att visa solidaritet. För att dansa och för att leva.

Här kan du läsa hela hans tal.

LÄS MER: "Folk slängde sig på golven och skrek"

Under söndagskvällen uppgav Reuters att terrorgruppen Islamiska Staten tar på sig dådet.

Polisen arbetar fortfarande under söndagskvällen med identifiering av de avlidna som, enligt Wesh News, fortfarande finns kvar i lokalen.

NBC News har pratat med den misstänkte skyttens pappa, som berättar att familjen inte kände till något om planerna.

Läs också: Terroristens pappa är i chock

Pappan säger att dådet inte har något med religion att göra - som flera poliskällor hävdar. Han berättar i stället att hans son ska ha blivit arg när han såg två män kyssas i Miami för några månader sedan och att händelsen skulle kunna ha med skjutningen att göra.

- Vi ber om ursäkt för hela händelsen. Vi var inte medvetna om det här. Vi är i chock precis som alla andra, säger pappan till NBC News.

Läs också: Världen visar sitt stöd för de drabbade i Orlando

Vädjade till allmänheten

Det var klockan 08 på morgonen, svensk tid, som de första rapporterna om en skottlossning strömmade in på social medier. Dådet startade då Omar Mateen började skjuta inne på klubben. 
Polisen vädjade samtidigt till allmänheten att hålla sig borta från området. FBI befann sig också på platsen för att assistera.

Dussintal skott hörs inifrån lokalen

Samtidigt spreds många videoklipp i sociala medier. Där visas ett 60-tal polisbilar som omringat nattklubben samt hur skadade människor vårdades på marken. I ett av videoklippen hörs ett dussintal skott inifrån gayklubben.

Flera lokala medier uppgav att ambulanserna i området inte räckte till, så polisen fick assistera med att köra folk till sjukhuset.

"Alla sprang och skrek"

Nattklubbsbesökaren Anthony Torres berättar för New York Daily News, att han hörde skotten då han var på väg att lämna klubben. 

– Alla sprang och skrek, säger Torres till tidningen. 

När han återvände till platsen berättar han hur ambulanspersonalen bar in de skjutna personerna i ambulanser. Samtidigt såg han hur de skottskade låg kvar på marken utanför klubben. 

Låste in sig för att överleva

Ett annat vittne berättar för New York Daily News att en gärningsman öppnade eld med ett halvautomatiskt vapen inne i klubben. En annan person ska enligt denne ha öppnt eld från ett fordon utanför klubben. 

På Twitter skrev människor som befann sig inne på nattklubben Pules att de låste in sig i utrymmen. 

Uppmanade gästerna att fly

Facebook uppmanade nattklubben snabbt sina gäster att fly från platsen. "Ta er ut och spring" skrev Pulse.

Läs också: Ricardo såg skotten avlossas

När den första polispatrullen anlände till platsen hamnade den i eldstrid med Omar Mateen - som då släpade sig tillbaka in på klubben där han tog gisslan. 

Reportern Stewart Moore, som arbetar för den amerikanska tv-kanalen WESH Orlando, uppgav att gärningsmannen kunde bära någon form av bomb.

Polisens bombgrupp fanns snabbt på plats och man sökte i området, enligt BBC. Kort därefter bekräftade polisen att de utfört en "kontrollerad explosion", skriver Orlando Sentinel.

Ville rädda gisslan

Tillsammans med FBI höll polisen en första presskonferens klockan 13 svensk tid. 
De bekräftade då gisslandramat. Efter eldstriden med polisen drog sig gärningsmannen, som var beväpnad med ett gevär och en pistol, tillbaka till klubben.

Cirka tre timmar senare beslutade polisen sig för att storma lokalen för att rädda gisslan. Omar Mateen ska då ha skjutis ihjäl av polisen, berättar Orlandos polischef John Mina.

Polisen bekräftar: Terroristattack

En polisman skadades i eldstriden med Mateen. En kula från gärningsmannen ska ha träffat en av polisernas kevlarhjälm, vilken troligen räddade hans liv. 

 

Polis betraktar skjutningen som en terroristattack:

- Om det handlar om en inhemsk eller internationell attack får utredningen visa, säger en av poliserna på presskonferensen. 

Läs också: Ricardo såg skotten avlossas

Polisen utreder även eventuella hatbrottsmotiv. Det är ännu inte fastställt om Omar Mateen har agerat på egen hand eller om han är kopplad till flera personer, men polisen uppger att han var förberedd och välplanerad. 

Det är inte känt vilket motiv som gärningsmannen hade, rapporterar Wesh. 

Dödssiffran stiger

Strax efter klockan fyra, svensk tid, hölls en ny presskonferens om det uppdaterade läget. Då bekräftade Orlandos borgmästare, Buddy Dyer, att dödssiffran stigit.

- Minst 49 personer har dött och 53 personer är på sjukhus, säger Buddy Dyer. 

Polischefen John Mina hyllar samtidigt poliserna som räddade minst 30 personer som hölls gisslan när skytten sköts ihjäl.

FBI uppmnar att alla som vet något om skjutning ska ta kontakt med dem. Flera amerikanska medier namngav skytten. Senare under söndagseftermiddagen bekräftade flera av varandra oberoende poliskällor för både New York Post och CNN att skytten var den 29-årige Omar Mateen.

Vädjar efter bloddonationer

Sjukhuset som fick in de skadade blixtinkallade extra kirurger under morgonen för att kunna operera samtliga skottskadade personerna. För flera av dem är tillståndet kritiskt, uppger en talesperson för sjukhuset.

Myndigheter vädjar till de boende i Orlando att donera blod för att kunna hjälpa de skadade, vilket resulterat i att köerna utanför sjukhusen ringlar sig långa med människor som vill hjälpa till och donera blod.

 

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om svenskar:

– Vi har i nuläget inte några uppgifter om drabbade svenskar. Ambassaden i Washington bevakar händelsen i detta nu, säger Victoria Bell, presskommunikatör vid UD.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.