Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En mycket trött Nawal El Saadawi kom till presskonferensen på Bokmässan där en liten skara journalister, bara kvinnor, väntade. Bild: Olof Ohlsson
En mycket trött Nawal El Saadawi kom till presskonferensen på Bokmässan där en liten skara journalister, bara kvinnor, väntade. Bild: Olof Ohlsson

”Om jag förlorar hoppet blir jag sjuk”

Egypten hamnar långt ner på listan över pressfrihet i världen och minst ett trettiotal journalister och bloggare sitter just nu i fängelse.
Trots det upplever den världskända kvinnorättskämpen Nawal El Saadawi att situationen är bättre än tidigare.

– Jag är inte lika censurerad.

Det är en mycket trött Nawal El Saadawi som kommer till presskonferensen på Bokmässan där en liten skara journalister, bara kvinnor, väntar.

– Det är inte så här mina ögon brukar se ut, men jag har inte sovit något, säger den 87-åriga författaren efter att ha tagit av sig sina solglasögon med silverfärgade bågar.

Så fort frågorna börjar handla om hur hon ser på situationen i hemlandet som styrs av president Abdelfattah al-Sisi piggnar hon till. Hon är trött på att Egypten ofta kritiseras. Hellre vill hon sätta landet i en större kontext och prata om globala problem. Och gång på gång slänger hon kängor åt USA, Israel, världsreligionerna, kolonialism och kapitalism.

Nawal El Saadawi hävdar att situationen för henne som författare är bättre i dag under al-Sisis regering.

– Jag är inte lika censurerad längre så det sker förbättringar, säger hon och tillägger att hon ofta skriver för de egyptiska tidningarna al-Ahram och Al-Masry Al-Youm.

Men hur tänker hon kring alla de journalister och bloggare som har fängslats? Enligt Reportrar utan gränser handlar det just nu om minst 39 personer och Egypten ligger på plats 161 av 180 möjliga i organisationens pressfrihetsindex. Sedan fyra månader tillbaka sitter en av landets mest kända bloggare och människorättsaktivister, Wael Abbas, häktad.

Inför vårens presidentval lyfte människorättsgrupper fram att greppet om medierna hårdnat för att tysta kritik. Dessutom var det flera kandidater till presidentposten som antingen greps eller hoppade av.

– Det har alltid suttit människor i fängelse i Egypten, säger Nawal El Saadawi och tycker att det fokuseras för mycket på det. Istället skulle hon föredra att det pratas mer om landets stora problem med fattigdom och arbetslöshet.

I decennier har Nawal El Saadawi, som också är läkare, kämpat för kvinnors rättigheter i såväl hemlandet som internationellt. Hennes politiska aktivism har lett till otaliga dödshot. Hon var en av många förändringstörstande egyptier som dagligen deltog i demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo under de folkliga upproren 2010 och 2011.

– Vi var nära att vinna, men sen blandade sig tyvärr lokala och globala makter i.

Hon syftar bland annat på att Mohamed Morsi från Muslimska brödraskapet valdes till president våren 2012. Presidentvalet omnämns ofta som Egyptens första demokratiska val, men det avfärdar El Saadawi som hävdar att valet var korrupt. Hon är stark motståndare till religiös inblandning i politiken.

– Jag har alltid varit kritisk mot religion, säger hon.

Som tioåring skrev hon ett brev till Gud där hon ifrågasatte varför hennes bror fick mer saker än vad hon fick trots att hon lyckades bättre i skolan. ”Om du inte är rättvis är jag inte redo att tro på dig”, skrev hon.

Hennes familj tillhörde den lägre medelklassen och bodde utanför Kairo. De var nio syskon och Nawal är näst äldst i skaran. Föräldrarna var religiösa, beskriver hon, men relativt liberala. De lät henne som flicka gå i skolan i 1940-talets Egypten. Däremot ville de gifta bort henne när hon bara var tio år, men det kämpade hon emot.

– Jag var ett olydigt barn och mina föräldrar var lite rädda för mig, säger hon och skrattar.

Idag har hon ingen kontakt med familjen. Det är på grund av att de har valt den religiösa banan, förklarar hon.

När det gäller framtiden för hennes hemland är hon väldigt hoppfull, säger hon och tänker bara på alla de unga egyptier som har läst hennes böcker. El Saadawi har skrivit ett fyrtiotal böcker och på svenska finns bland andra Imamens fall, Den stulna romanen och Revolutionsskrivarna.

– Jag är mer optimistisk idag än tidigare. Visst är jag fortsatt kritisk mot det negativa i samhället, men jag försöker alltid att tänka positivt. Hopp leder till hälsa och skulle jag förlora hoppet blir jag sjuk, säger hon.

Efter en knapp timma bryts presskonferensen. Nawal El Saadawi behöver vila för att orka med ett späckat program på Bokmässan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.